Facebook
 
 

Izračunavanje

  • Prvo je potrebno izračunati indeks akumulacije/distribucije.
    AD = {[(Zatvaranje - Najniža) - (Najviša - Zatvaranje)] / (Najviša - Najniža)}*Obim
  • Zatim je potrebno da izračunamo Čajkin oscilator.
    Čajkin oscilator = SMA(AD, m) - SMA(AD, n),

gde je m redosled iznad proseka, a n ispod proseka.

Korišćenje u trgovini

Klasično korišćenje indeksa jeste otvaranje transakcija prema linijama oscilatora koje se odnose na nulti nivo. Kada je CHO veći od nultog nivoa, to ukazuje na formiranje porasta trenda. U ovom slučaju preporučljivo je otvoriti nalog za kupovinu. Ukoliko je indikator niži od 0, cena će, po pravilu, u budućnosti nastaviti da opada. U skladu sa tim, trejderi bi trebalo da razmatraju prodaju.

Čajkin oscilator formira porast i opadanje konvergenicije/divergencije u pogledu grafikona cena, kao i većina oscilatora koji se koriste u tehničkoj analizi. Štaviše, oni koji koriste ovo sredstvo treba da imaju na umu činjenicu da u većini slučaja konvergencija i divergencija Čajkin indeksa sadrži 2 ili 3 uzastopna dinamička kretanja. Ovo pravilo omogućava filtriranje velikog broja pojedinačnih signala, s obzirom da na tržištu često nisu razrađeni.

Jedna od najinteresantnijih metoda primene CHO indeksa jeste njena izgradnja pomoću kombinovanja analize tržišta sa kliznim prosecima (SMA, 3), pomerenim za jednu liniju udesno u odnosu na grafikon Čajkin oscilatora.

Korišćenjem ovog pristupa, neophodno je odgovoriti u situaciji kada klizeći prosek koji se pomera na dole preseca liniju indeksa u slučaju verovatnoće opadanja cene i na gore u slučaju porasta cene. U ovom slučaju signal se javlja unapred. Međutim, on može biti netačan ukoliko divergencija i konvergencija nisu formirale oscilator.

Uprkos smanjenju broja signala, korišćenje dodatnog filtera signala omogućava Vam bolje razlikovanje signala.

Čajkin oscilator

InstaForex parametri CHO indeksa

Slowperiod = 10

Fastperiod = 3

TypeSmooth = 0

SMAPeriod = 3

SMAshift = 1

Preuzmi


Nazad na listu
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.