empty
 
 

Tmurni oblak je obrazac preokreta trenda u opadanje koji se formirao nakon trenda porasta.

Obrazac se sastoji iz dve sveće. Prvi trgovački dan je predstavljen belom svećom koja podržava trend porasta. Cena otvaranja drugog trgovačkog dana je viša od najviše cene bele sveće. Cena zatim opada i na zatvaranju je niža od srednje vrednosti pravog tela bele sveće.

Tmurni oblak u najvećoj meri zavisi od raspoloženja trgovaca jer je viša cena otvaranja praćenja nižom cenom zatvaranja.

Ishodi i psihologija obrasca

Duga bela sveća se formira prilikom trenda porasta. Na otvaranju pozicije sledećeg dana primećujemo skok naviše. Ovo može označiti završetak trenda porasta. Kada se trgovačka sesija završi u opsegu pravog tela bele sveće na tržištu dolazi do opadanja. U ovom slučaju, preporučuje se da trgovci koji kupuju ponovo razmotre svoju trgovačku strategiju. Nakon toga se odigrava preokret trenda.

Trend će se najverovatnije preokrenuti u trend porasta ukoliko se crna sveća zatvori niže u opsegu stvarnog tela prethodne bele sveće. Mogući preokret tržišta se može definisati na sledeći način: pravo telo prethodne bele sveće je dugačko a cena otvaranja druge sveće je viša od cene zatvaranja prethodne sveće.

Transformacija obrasca

Tmurni oblak postaje Zvezda padalica (Shooting Star), potvrđujući obrazac trenda opadanja. Osim toga, Tmurni oblak formira početak obrasca Gutanja prilikom trenda opadanja (Bearish Engulfing pattern) što jeste još bolji pokazatelj trenda opadanja.

Tmurni oblak (Dark Cloud Cover)

Preuzmi


Nazad na listu
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.