empty
 
 

Formula

KC srednji = MA(cena, n, vrsta),

KC gornji = KC srednji + MA(ATR, n, vrsta) * Dev,

KC donji = KC srednji - MA(ATR, n, vrsta) * Dev, gde je


Cena - cena za tekući period (zatvaranja, otvaranja, itd.);

ATR - prosečni pravi opseg;

Dev - faktor devijacije.

Korišćenje u trgovini

Keltner kanal indikator trenda ima sličnu strukturu kao Bolindžerove trake, Donkian kanal, Srebrni kanal i ostali indikatori koji se bave ekstremima cena.

Obe vrste signala, za kupovinu i prodaju, ovog indikatora stvaraju se na osnovu proboja cena koje su se u okviru ovog signala kretale duže vreme. Zbog toga je najbolji trenutak za ulazak na tržište probijanje u situaciji kada telo sveće, koja je dala signal, u potpunosti prekriva gornju i donju traku Keltner kanala. U tom slučaju trejder može izbeći veliki broj lažnih signala. Veličina i oblik sveće nisu od važnosti. Celokupno telo sveće treba da preseca kanal.

Jedan od uslova efikasne trgovine pomoću Kelter kanala jeste korišćenje većih vremenskih okvira. Broj lažnih signala nižih vremenskih okvira povećava probijanje trake kanala. Da biste odstranili negativni uticaj, preporučuje se korišćenje ovog tehničkog indikatora iznad H1 vremeskog okvira.

Važan zahtev Kelnter kanala jeste filtriranje signala stvorenih tokom proboja kanala cene. U tom kontekstu, indikator treba temeljno testirati da biste odabrali najbolji metod filtracije. Ipak, jedna od najboljih opcija jeste njegovo korišćenje sa dobro poznatim indikatorom jačine trenda ADX-om:

  • Trejder treba da kupuje kada se signal probijanja gornje trake kanala javi sa ADX-om iznad nivoa 30;
  • Trejder treba da prodaje kada se signal proboja donje trake kanala javi sa ADX-om iznad nivoa 30.

Indikator Keltner kanal je manje efikasan prilikom određivanja trenutka zatvaranja pozicija, pa se trejderu preporučuje da ga koristi kao reper za otvaranje pozicija.

Keltner kanal

InstaForex parametri Keltner kanala

MA_period = 10

Mode_MA = 0

Price_Type = 5

Preuzmi


Nazad na listu
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.