empty
 
 

Dno merdevina (Ladder Bottom) je obrazac preokreta u tržište dominante kupovine i služi za potvrdu trenda.

Grafikon prikazuje tri uzastopne niže cene zatvaranja crnih dana. Četvrta sveća prikazuje trgovinu po ceni većoj od cene otvaranja. Obrazac se javlja kada se na tržištu uočava jasan trend dominantne prodaje. On pokazuje da su kupci dovoljno jaki uprkos činjenici da tržište dostiže nove najniže vrednosti na zatvaranju. Sledećeg dana dolazi do skoka cene i ona nastavlja da se kreće u istom pravcu. Cena zatvaranja poslednjeg dana je nešto viša nego u prethodna dva dana.

Kako prepoznati obrazac?

1. Na grafikonu se javljaju tri crne sveće sa uzastopno nižim cenama zatvaranja i otvaranja. Ovaj obrazac je sličan obrascu Tri crne vrane.
2. Četvrta sveća je crna sa senkom sa gornje strane.
3. Poslednja sveća je bela. Cena otvaranja se nalazi iznad tela prethodnih sveća.

Formiranje obrasca

Na tržištu je cena sve niža i prodavaca ima više. Nakon tog jakog pada dolazi do skoka cene iznad cene otvaranja i ona skoro dostiže najvišu vrednost prethodnog dana. Međutim, tržište dostiže novu najnižu vrednost na kraju dana.

Ovakva dinamika tržišta uglavnom privlači prodavce kojima je jasno da na tržištu ne može stalno da vlada opadanje cene. U nekom trenutku trgovci će razmotriti svoje naloge za prodaju i, ukoliko su zadovoljni svojim profitom, sledećeg dana će zatvoriti svoje pozicije. Ova aktivnost dovešće do skoka sledećeg dana i cena će se zatvoriti na višem nivou. Veliki obim trgovine poslednjeg dana znak je preokreta trenda.

Mogući scenario i ponašanje obrasca

Četiri crne sveće ovog obrasca mogu biti duže ili kraće, ali će cena zatvaranja svakako postepeno opadati. Poslednja sveća je uvek bela. Ona može biti duga ili kratka, ali će cena zatvaranja tog dana uvek biti viša od najveće vrednosti prethodnog dana.

Razvoj obrasca

Obrazac Dno merdevina može se pretvoriti u obrazac Čekića kada dominira kupovina.

Slični obrasci

Dno merdevina se formira kao obrazac Skrivanje male laste (Concealing Baby Swallow). Prve tri sveće obrasca izgledaju kao Tri crne vrane, samo što u ovom slučaju na tržištu dominira prodaja.

Dno merdevina (Ladder Bottom)

Preuzmi


Nazad na listu
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.
Widget callback