Facebook
 
 

Kako da prepoznate Liniju proboja:

  • crna sveća je dugačka i ukazuje nastavak trenda opadanja;
  • bela sveća se otvara po ceni nižoj od najniže cene prethodnog dana odnosno ispod prethodne sveće;
  • bela sveća se zatvara unutar crne ali iznad srednje vrednosti određenog opsega cene.

Fleksibilnost i psihologija obrasca

Crna sveća se formira u slučaju trenda opadanja i prati kretanje tržišta. Skok naniže, koji se javlja prilikom formiranja sledeće sveće podržava opadanje. Istovremeno, cena raste i bela sveća se zatvara iznad crne.

Bela sveća određuje da cena zatvaranja bude neznatno viša od srednje vrednosti opsega cene prethodne crne sveće. To je znak da je cena dostigla najnižu vrednost trenda opadanja.

Druga bela sveća se mora zatvoriti po neznatno većoj vrednosti od srednje vrednosti opsega cene prethodne crne sveće. U suprotnom je bolje čekati signal koji će potvrditi trend porasta.

Ishodi obrasca

Prilikom analize obrasca Linije proboja trgovci treba da potraže linije Suncobrana (Paper Umbrella) ili Čekića (Hammer) koje ukazuju na preokret trenda. Ponekad jedna sveća ulazi u telo druge. U tom slučaju prva zadržava osobinu trenda porasta.

Sveća proboja je slična obrascu nastavka Linije zabadanja (Thrusting Line continuation pattern) kao i nekim obrascima sveća kao što su U liniji vrata (In Neck Line) i Na liniji vrata (On Neck Line).

Linija proboja (Kirikomi)

Preuzmi


Nazad na listu
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.