Formula

GornjiNivo=(najviši[i]+najniži[i])/2+multiplikovani*Atr(period);

DonjiNivo=(najviši[i]+najniži[i])/2-multiplikovani*Atr(period);

Korišćenje u trgovini

SuperTrend indikator napravljen je na osnovu dva indikatora – ATR i CCI. CCI (čiji je standardni parametar 50) ukazuje na pravac kretanja trenda, dok se ATR koristi za određivanje nivoa indikatora. Ukoliko je CCI iznad 0, SuperTrend raste ili se kreće horizontalno (u zavisnosti od ATR-a). Ukolko je CCI negativan, SuperTrend opada (u zavisnosti od ATR-a takođe).

Jedan od mogućih načina korišćenja ovog indikatora jeste ulaženje na tržište nakon korekcije obrativši pažnju na boju SuperTrend-a: ukoliko se promenila iz crvene u zelenu (to znači da je trend iz opadajućeg prešao u rastući), sačekajte prvu korekciju opadanja, pa otvorite poziciju kupovine. Otvorite poziciju prodaje ukoliko se boja indikatora promenila iz zelene u crvenu: sačekajte da prva korekcija porasta prođe, zatim prodajte.

Takođe bi trebalo imati na umu da SuperTrend može biti pokazatelj kratkotrajnih nivoa podrške i otpora. Međutim, pre upotrebe ih treba pažljivo proučiti i koristiti samo ukoliko je neophodno. Preciznije podatke ovog tipa daju Tenkan i Kijun linije Ičimoku indikatora.

SuperTrend indikator

InstaForex SuperTrend parametri

TrendCCI_Period = 50

Preuzmi


Nazad na listu
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.