Facebook
 
 

ADX: opis, podešavanje i primena

Indeks usmerenog kretanja proseka (ADX) je vodeći indikator koji meri jačinu trenutnog trenda pre otvaranja trgovine i pomaže u određivanju da li će doći do slabljenja ili nastavka pravca trenda. Ovaj indikator je razvio Vels Vajlder i opisao ga u svojoj knjizi "Novi koncepti tehnike sistema trgovine".

ADX predstavlja kombinaciju druga dva indikatora: pozitivno usmerenog indikatora (+DI) za 14-perioda i negativno usmerenog indikatora (-DI) za 14-perioda. Linija ADX-a je uglavnom prikazana uz krivulje +DI i –DI. ADX se sastoji iz tri linije koje prikazuju pravac i jačinu trenda:

  • +DI prikazuje kretanja na gore
  • -DI prikazuje kretanja na dole
  • ADX prikazuje trenutno stanje na tržištu (trgovanje prema trendu ili opsegu)

ADX je ugrađen u svim MetaTrader platformama.

Ukoliko se +DI nalazi iznad –DI, cena raste, a kada je –DI iznad +DI cena opada.

Dakle, kada se +DI nalazi iznad –DI dobija se signal za kupovinu, a kada se –DI nalazi iznad +DI, dobija se signal za prodaju. Kada dođe do preseka ove dve linije, javlja se promena trenda.

Da bi umanjio pogrešne signale, Vajlder je ponudio pravilo ekstremnih vrednosti, prema kojem treba označiti trenutak javljanja ekstremne vrednosti prilikom ukrštanja +DI i –DI. Kada +DI prelazi iznad –DI, kada se linije ukrste ekstremna vrednost biće najveća vrednost cene u toku dana. Ukoliko +DI opada ispod –DI, ekstremna vrednost daće najnižu cenu u toku dana.

Kasnije se ova ekstremna vrednost koristi kao tačka ulaska na tržište. Na primer, kada se +DI nalazi iznad –DI, treba čekati dok cena premaši ekstremnu vrednost i tek tada treba otvoriti nalog za kupovinu. Ukoliko cena ne uspe da probije ekstremnu vrednost, treba ostati u poziciji prodaje.

ADX je najbolji indikator za određivanje trenutnog stanja na tržištu. Koristite ga za određivanje snage trenda i ostvarite veće profite.

Indeks usmerenog kretanja proseka - ADX

Izračunavanje

ADX = SUM[(+DI-(-DI))/(+DI+(-DI)), N]/N

Gde je:

N - broj perioda korišćenih za izračunavanje.

   Nazad na listu indikatora   
Nazad na listu indikatora
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.