empty
 
 

Aligator je indikator koji prati trend i kojeg je razvio legendarni trgovac Bil Vilijams. On je otkrio da se na tržištu valutama i hartijama od vrednosti trguje prema trendu samo 15-30% vremena, dok se preostalih 70-85% radnog vremena javljaju bočna kretanja. On veruje da trgovci najveći deo svog profita mogu da zarade tokom perioda jakih trendova. Indikator Aligator omogućava da trgovci procene stanje na tržištu u datom trenutku i da pronađu najbolji trenutak za ulazak na tržište.

Grafikon Aligatora se sastoji iz tri korigovana pokretna proseka koji se iscrtavaju pomoću fraktalne geometrije i nelinearnog kretanja.

  • Čeljust aligatora (plava linija grafikona) je linija vremenskog okvira koji se koristi za iscrtavanje grafikona. To je SMMA (korigovani pokretni prosek) za 13-traka (dana) koji je pomeren za 8 traka u budućnost.
  • Zubi (crvena linija na grafikonu) je linija kraćeg vremenskog okvira. To je SMMA za 8 traka, pomeren za 5 traka u budućnost.
  • Usne (zelena linija grafikona) je linija još kraćeg vremenskog okvira. To je SMMA za 5 traka, pomeren za 3 trake ka budućnosti.

Dakle, Čeljust, Zubi i Usne prikazuju interakciju različitih vremenskih okvira. Kako tržište prikazuje jasan trend samo 15-30% celokupnog vremena, mudro je pratiti trend i izbegavati trgovanje na tržištu sa dominantnim bočnim kretanjima. Kada su čeljust, zubi i usne veoma stisnute (linije grafikona se ukrštaju jedna sa drugima), Aligator je pospan i uskoro će zaspati dubokim snom.

Kada zver spava, njena glad se povećava. Što aligator duže spava, to će biti gladniji kada se probudi. Kada se aligator probudi, on širom otvara usta. Tada će on postati aktivniji i kada krene u potragu za hranom doći će do prodaje ili kupovine na tržištu. Kada utoli svoju glad Aligator gubi interesovanje za cenu, a to je prikazano kada linije grafikona prikažu uže kanale. To označava završetak trenda i tada je dobar trenutak za uzimanje ostvarenog profita.

Aligator

Izračunavanje

MEDIAN PRICE = (HIGH + LOW) / 2

ALLIGATORS JAW = SMMA (MEDIAN PRICE, 13, 8)

ALLIGATORS TEETH = SMMA (MEDIAN PRICE, 8, 5)

ALLIGATORS LIPS = SMMA (MEDIAN PRICE, 5, 3)

Gde je:

MEDIAN PRICE je prosečna cena;

HIGH je najveća cena u toku dana;

LOW je najniža cena u toku dana;

SMMA (A, B, C) je korigovani pokretni prosek. Na slici A predstavlja korigovane podatke, B je korigovani period a C je buduća vrednost. Na primer, SMMA (MEDIAN PRICE, 5, 3) znači da se korigovani pokretni prosek bazira na medijani cene. Istovremeno, korigovani period je 5 traka (dana), a vrednost pomeranja ka budućnosti je 3;

ALLIGATOR’S JAW - čeljust aligatora je prikazana plavom linijom;

ALLIGATOR’S TEETH - aligatorovi zubi su prikazani crvenom linijom;

ALLIGATOR’S LIPS - aligatorove usne su prikazane zelenom linijom.

   Nazad na listu indikatora   
Nazad na listu indikatora
Take the first step towards your goal
Open account
Develop your trading skills without risking your money
Open demo account
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.
Widget callback