empty
 
 

Indeks Tržišnih Olakšica - BW MFI: opis, podešavanje i primena

Tehnički Indikator Indeks Tržišnih Olakšica, BW MFI prikazuje fluktuaciju cena koja je opala u jednom otkucaju. Apsolutne vrednosti indikatora nemaju nikakvog značenja same po sebi, samo njihove promene imaju smisla. Bil Vilijams pridaje značaj varijacijama i volumenu:

Indikator Indeks Tržišnih Olakšica i volumen su porasli, to ukazuje da: a) više trejdera je došlo na tržište (volumen je povećan); b) upravo su pristigle trejderske otvorene pozicije zajedno sa pravcem bar razvoja, odnosno pokret je krenuo.

Indikator Indeks Tržišnih Olakšica i volumen su pali. To ukazuje da interesovanje trejdera počinje da nestaje.

Indikator Indeks Tržišnih Olakšica je porastao, ali je volumen smanjen. Tržište nije podržano volumenom od strane trejdera, i cena se menja zbog špekulacija trejdera "na podu" (posrednici – brokeri i dileri).

Indikator Indeks Tržišnih Olakšica je opao ali je volumen porastao. Rast i opadanje se bore što je praćeno velikim volumenom prodaje i kupovine ali beznačajnom fluktuacijom cena zbog približno istih snaga. Jedna od dve protivničke snage (kupci protiv prodavaca) će pobediti. Obično proboj takvog bara obaveštava da li taj bar određuje nastavak trenda ili se trend zbog njega prekida. Bil Vilijams naziva ovaj bar "naklanjanje".

Proračun

Da biste izračunali Indeks Tržišnih Olakšica potrebno je da oduzmete najnižu cenu bara od najviše cene bara i da ga podelite volumenom.

BW MFI = RANGE*(HIGH-LOW)/VOLUME

Gde je:

RANGE - faktor množenja, što dovodi razliku u poenima do celih brojeva.

   Nazad na listu indikatora   
Nazad na listu indikatora
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.