empty
 
 

Tehnički Indikator Prosečno Kretanje Cena Konvergencija/Divergencija (MACD) je sledeći dinamički indikator koji prati trend. On ukazuje na korelaciju između dva prosečna kretanja cena.

Tehnički Indikator Prosečno Kretanje Cena Konvergencija/Divergencija je konstruisan na razlici između prosečnih kretanja cena od 26-perioda i 12-perioda. Za ukazivanje na najpovoljnije trenutke signalna linija (9-period indikatorsko prosečno kretanje cena) je ubačeno na MACD.

MACD je bolje koristiti na trejding tržištu širokog svinga. Prosečno Kretanje Cena Konvergencija/Divergencija obično daje signale ako prelaz ili divergencija započne na precenjenim/potcenjenim uslovima.

Prelaz

Osnovno MACD trejding pravilo je zasnovano na prelazu indikatora i njene signalne linije. Kada MACD padne ispod svoje signalne linije vreme je za prodaju, kada MACD ode iznad svoje signalne linije vreme je za kupovinu. Kupovina ili prodaja kada MACD ode iznad ili ispod nule.

Precenjeni/potcenjeni uslovi

Prosečna Konvergencija/Divergencija je takođe korisna za indikator precenjenih/potcenjenih uslova. Kada MACD raste, to znači da je cena precenjena i da će se uskoro vratiti na realističnije nivoe.

Divergencija

Indikacije da će se trenutni trend završiti se javljaju kada se MACD razlikuje od cene. Rastuća divergencija počinje kada cena dostigne novi maksimum a istovremeno indikator Prosečno kretanje cena Konvergencija/Divergencija ne uspe da dostigne novu najvišu cenu. Opadajuća konvergencija se javlja kada cena napravi novu najnižu cenu a MACD ne uspe to da uradi. Obe vrste divergencije su veoma značajne ako se jave na precenjenim/potcenjenim oblastima.

Tehnički Indikator Prosečno kretanje cena Oscilatora (OsMA) – je razlika između oscilatora i oscilatornog ravnjanja. U ovom slučaju, glavna linija MACD je iskorišćena kao oscilator a signalna linija kao oscilatorno ravnjanje.

Proračun MACD

MACD se izračunava oduzimanjem vrednosti 26-perioda eksponencijalnog prosečnog kretanja cena od 12-perioda eksponencijalnog prosečnog kretanja cena. 9-period isprekidano jednostavno prosečno kretanje cena MACD (signalna linija) je onda prikazana na vrhu MACD.

MACD = EMA(CLOSE, 12)-EMA(CLOSE, 26)

SIGNAL = SMA(MACD, 9)

Gde je:

EMA - Eksponencijalno Prosečno Kretanje Cena;

SMA - Jednostavno Prosečno Kretanje Cena;

SIGNAL - signalna linija indikatora.

   Nazad na listu indikatora   
Nazad na listu indikatora
Take the first step towards your goal
Open account
Develop your trading skills without risking your money
Open demo account
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.
Widget callback