Vilijamsov Procentni Opseg - %R: opis, podešavanje i primena

Tehnički Indikator Vilijamsov Procentni Opseg (%R) je dinamički indikator, koji određuje precenjeno ili potcenjeno stanje na tržištu. Vilijamsov Procentni Opseg i Stohastički Oscilator su veoma slični. Jedina razlika je u tome da prvi ima obrnuto okrenutu skalu a Stohastički Oscilator ima interno ravnanje.

Indikator vrednosti u rasponu od 80 do 100% pokazuje da je tržište potcenjeno. Indikator vrednosti u rasponu od 0 do 20% pokazuje da je tržište precenjeno. Kada je indikator na obrnuto okrenutoj skali, njegove vrednosti obično imaju dodeljen minus simbol (na primer -30%). Tokom analize može se ignorisati minus.

Svi precenjeni/potcenjeni indikatori poštuju jedno pravilo: deluju u skladu sa signalom kada se dešava okretanje cene. Na primer, ako precenjen/potcenjen indikator pokaže precenjeno stanje, bolje je da sačekate dok se cene ne okrenu pre nego što otvorite Prodaja poziciju.

Vilijamsov Procentni Opseg indikator može da predvidi okretanje cena. Indikator gotovo uvek formira vrh i okreće se unazad nekoliko dana pre nego što cena dostigne svoj vrh i ode dole. Takođe, Vilijamsov Procentni Opseg formira korito i okreće se nagore za nekoliko dana pre nego što cena ode gore.

Proračun

Ispod je formula proračuna %R indikatora, koja je veoma slična Stohastičkoj Oscilator formuli: %R = (HIGH(i-n)-CLOSE)/(HIGH(i-n)-LOW(i-n))*100

Gde je:
CLOSE - današnja cena zatvaranja;
HIGH(i-n) - najviši vrh od izabranih (n) brojeva prethodnih perioda;
LOW(i-n) - najniže dno od izabranih (n) brojeva prethodnih perioda.

Nazad na listu indikatora   
Nazad na listu indikatora
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.