Support service
×

Indeks perniagaan ISM

Indeks perniagaan ISM
 
Indeks ISM (indeks Institut Pengurusan Bekalan, bekas NAPM - Persatuan Pengurus Pembelian Nasional)
 
Indikator Institut Pembelian dan Pembekalan Berkanun Pengurusan Pengurusan Bekalan). Hingga Januari 2002, nama itu NAPM - Persatuan Pengurusan Pembelian Nasional.
 
Nilai indeks ISM di atas 50 dianggap sebagai indikator kenaikan tahap aktiviti pengeluaran, dan kurang dari 50 - sebagai penurunan. Sebagai peraturan, ketika nilai ISM menghampiri 60, pelabur menjadi gementar terhadap kemungkinan ekonomi terlalu panas, kenaikan inflasi dan langkah-langkah yang relevan (kenaikan kadar faedah) oleh bank Rizab Persekutuan. Apabila nilainya turun hingga 40, terdapat perbincangan mengenai kemelesetan. Baru-baru ini, pelabur tidak hanya memperhatikan indeks komposit (lihat "Kaedah pengiraan"), tetapi juga komponen individu seperti pekerjaan dan harga yang dibayar. Oleh itu, indeks ISM dikeluarkan tepat sebelum penerbitan data pengangguran dan sering digunakan untuk penyempurnaan data Biro Statistik Tenaga Kerja.
 
Indeks dikira berdasarkan lima komponen yang mempunyai nilai khusus berikut: Pesanan Baru (30%) Pengeluaran (25%), Pekerjaan (20%), Penghantaran Pembekal (15%), Inventori (10%). Responden tinjauan ditanya mengenai hasil aktiviti pengeluaran. Jawapan formal terhad oleh akaun "lebih tinggi" (lebih banyak), "lebih rendah" (kurang) atau "tidak ada perubahan" dibandingkan dengan bulan sebelumnya. Seorang responden juga boleh menambah komennya sendiri. Setiap komponen laporan disusun dalam indeks penyebaran, yang dikira sebagai jumlah perubahan peratusan sederhana "lebih tinggi" dan "lebih rendah" ditambah setengah jawapan "sama" atau "tidak ada perubahan". Indeks penyebaran, yang merupakan indikator hasil, disebut Indeks Pengurus Pembelian (PMI). Nilainya boleh berubah-ubah antara 0 dan 100% dengan ciri-ciri diapason yang berbeza: 50% bermaksud tidak ada perubahan; melebihi 50% - peningkatan; dan kurang daripada 50% - pengurangan.
 
Pengaruh di pasaran saham: jika, baru-baru ini, aktiviti syarikat menguntungkan dan suku bunga tetap pada tahap yang agak rendah, kenaikan indeks penyebaran mungkin akan dianggap sebagai isyarat pertumbuhan pasaran. Sekiranya indikator lain menunjukkan kitaran akhir perniagaan yang akan datang - terlalu panas, inflasi, kenaikan kadar faedah - kenaikan indeks ISM boleh menjadi isyarat kuat kepada penjualan saham secara besar-besaran.
 
Penerbitan berkala: ia diterbitkan pada jam 15:00 (GMT + 00) pada hari kerja pertama dalam sebulan dimana selepasa bulan pelaporan.
 
Sumber: Institut Pengurusan Bekalan.
 
Kejadian di pasaran: tengah.

Isi borang di bawah:

Thank you! Is there anything you would like to add?

How would you rate the answer you received?

Leave your comment (optional)

Maklum balas anda sangat penting bagi kami.
Terima kasih kerana telah meluangkan masa untuk menyelesaikan maklum balas atas talian kami.

smile""