Support service
×

Indeks harga pengguna (IHP)

Indeks harga pengguna biasanya disebut sebagai IHP; singkatan lain adalah IHP Teras yang digunakan untuk indeks teras yang tidak termasuk data tenaga dan makanan. IHP mengesan perubahan purata harga sekelompok barangan dan perkhidmatan, iaitu inflasi pengguna. Ini adalah petunjuk utama inflasi di negara ini. Indeks itu dikira dengan cara berikut: IHP = [0.38 * (Harga perumahan 1 - Harga perumahan 2 / Harga perumahan 2) + 0.19 * (Perubahan makanan) + 0.08 (Perubahan bahan api) + 0.07 * (Perubahan kenderaan) + 0.28 * yang lain, tetapi angka utama adalah peratusan perubahan dalam indeks dari segi bulanan dan tahunan (IHP2 - IHP1).
 
Kategori utama:
 
1. Makanan dan minuman
2. Penginapan
3. Pakaian dan Perkhidmatan
4. Pengangkutan
5. Perkhidmatan perubatan
6. Hiburan
7. Barangan dan perkhidmatan lain
 
Data harga pengguna adalah laporan terakhir, yang mencirikan komponen inflasi dalam berbagai cabang ekonomi setelah data harga eksport dan import dan laporan harga industri.
 
Hubungan dengan petunjuk lain. IHP mempunyai kesan terhadap penilaian jangka panjang bagi kedua-dua kuasa pembelian di seluruh negara serta pada dasar monetari bank pusat yang menetapkan kadar faedah. Kenaikan IHP biasanya menyebabkan pengurangan permintaan sebenar dan jumlah penjualan runcit, namun pada jangka masa pertengahan. Dalam jangka pendek, sebaliknya, kenaikan harga mencerminkan aktiviti pengguna yang tinggi. Petunjuk seperti penawaran wang (M2), harga perindustrian dan import mempengaruhi indeks ini. IHP dianalisis bersama dengan IHPR (Indeks Harga Pengeluar). Sekiranya ekonomi berkembang dalam keadaan normal, maka perkembangan IHP dan IHPR dapat menyebabkan kenaikan kadar faedah utama di negara ini. Ini seterusnya, akan menyebabkan peningkatan kadar dolar Amerika Syarikat, sebagai daya tarikan untuk mendepositkan wang ke mata wang dengan pertambahan kadar faedah yang lebih besar.
 
Ciri-ciri khas tingkah laku IHP. Perbezaan utama dalam struktur IHP adalah antara barangan dan perkhidmatan. Barangan adalah hampir 44% dari indeks dan perkhidmatan - 56%. Terdapat dua peraturan untuk mempertimbangkan trend inflasi dua sektor.
 
Inflasi di sektor barangan lebih berubah, berbanding inflasi di sektor perkhidmatan. Sebab utama ialah barangan, atau sektor yang boleh diperdagangkan, sangat bergantung pada harga makanan dan tenaga. Kedua-dua komponen ini merangkumi hampir separuh elemen komoditi dan perubahan harga sangat ketara. Inflasi sektor perkhidmatan kurang berubah semasa kitaran perdagangan, dan berada di belakang inflasi barangan. Paras tinggi dan rendahnya harga perkhidmatan adalah tunggakan turun naik harga di sektor barangan secara purata selama tempoh 6 bulan. Semasa IHP diterbitkan, pasaran pada awalnya menarik perhatian kepada perubahan bulan ke bulan dan elemen asas yang memberikan kadar inflasi tertinggi (harga tenaga dan makanan). Angka IHP tahunan menyebabkan minat yang kurang. Sebaik sahaja pasaran mendapat maklumat mengenai inflasi teras serta statistik makanan dan tenaga, perhatian akan beralih kepada perubahan yang tidak dijangka di kawasan ini. Perlu diperhatikan:
 
Inflasi berubah dalam kategori yang berasingan, kerana ia menyebabkan perubahan di pasaran kewangan. Semakin banyak perubahan yang ketara, semakin penting maklumat tersebut. Tingkah laku mana-mana kategori dengan pergerakan inflasi yang mungkin paling berpengaruh dan tidak dijangka. Apabila perubahan yang tidak dapat dijangkakan datang ke sektor yang tidak kebiasaan maka perubahan tersebut menjadi kurang kuat, berbanding pergerakan harga di sektor inflasi teras. Perlu dipertimbangkan bahawa komponen yang berasingan saling berkaitan, sebagai contoh, tenaga tidak secara terus dikira, kerana ia termasuk dalam banyak perkhidmatan lain dan komponen yang dapat diperdagangkan. Anda sentiasa perlu ingat bahawa inflasi mempunyai kitaran tersendiri yang berada di belakang kitaran pertumbuhan KDNK. Oleh kerana itu terdapat sebabnya mengapa tinjauan terhadap perubahan bulanan purata dalam IHP mungkin tersalah maklumat, kerana perubahan tersebut terlalu sama pada setiap tempoh kitaran perdagangan. Ini juga merujuk kepada IHP teras. Nilai IHP teras menunjukkan data purata dan lebih tepat mengenai kitaran harga pengguna, berbanding jumlah IHP. Tahap IHP Teras yang tinggi dan rendah sering bersesuaian dengan kemelesetan dan pemulihan, dan hanya dalam dua daripada sepuluh kes, mereka tidak sesuai dengan norma-norma dalam fasa pemulihan.

Isi borang di bawah:

Thank you! Is there anything you would like to add?

How would you rate the answer you received?

Leave your comment (optional)

Maklum balas anda sangat penting bagi kami.
Terima kasih kerana telah meluangkan masa untuk menyelesaikan maklum balas atas talian kami.

smile""