Support service
×

Indeks harga pengeluar (PPI)

Indeks harga pengeluar (PPI)
 
Indeks Harga Pengeluar (PPI) menentukan perubahan tahap harga untuk "bakul" barang, yang dihasilkan di industri. Indeks ini terdiri daripada dua bahagian: harga masuk (separa produk, komponen, dll.) Dan harga keluaran (produk siap). Harga keluaran merangkumi nilai buruh dan memberikan idea mengenai inflasi, yang berkaitan dengan perubahan nilai buruh. Dengan pengiraan indeks harga barang dan perkhidmatan import tidak diambil kira. Apabila pengeluar membayar lebih banyak untuk barang dan perkhidmatan, mereka mungkin akan menanggung kenaikan kos kepada pengguna, dan itulah sebabnya PPI dianggap sebagai indikator utama inflasi pengguna. Indikator ini mempengaruhi pasaran dengan ketara. Di tengah jangkaan kenaikan kadar faedah asas, pertumbuhan nilai indikator membawa kepada kenaikan kadar dolar.
 
Indeks Harga Pengeluar (PPI) menilai harga barang di peringkat borong. Terdapat tiga subkategori besar di dalam PPI: awal, pertengahan dan akhir. Pasaran sangat mengikuti indeks barang akhir, kerana indeks ini mencerminkan harga barang, yang siap dijual kepada pengguna akhir. Harga barang pada peringkat awal dan menengah industri sangat sering memberikan gambaran tekanan inflasi (deflasi) yang akan datang, tetapi semakin dekat dengan barang awal, semakin kuat harga ini sesuai dengan harga komoditi, yang sudah tersedia dalam indeks perdagangan, seperti CRB (Commodity Research Bureau).
 
Pada semua tahap industri, pasar memberikan perhatian yang lebih besar kepada indeks, yang tidak termasuk sumber makanan dan tenaga, yang disebut sebagai dasar. Indeks yang sesuai disebut sebagai Teras PPI dan diterbitkan dengan indeks asas. Harga makanan dan tenaga bertujuan untuk turun naik dan menutup kecenderungan tahap inflasi asas. Walaupun reaksi pasaran ditentukan oleh perubahan bulanan, perubahan tahunan juga diperhatikan oleh para penganalisis. Indeks ini tidak dipertimbangkan semula setiap bulan, tetapi semakan tahunan dengan faktor pembetulan bermusim dapat memberikan pindaan kecil dalam penerbitan berikutnya.
 
PPI dikira berdasarkan prinsip yang sama dengan [[Indeks harga pengguna (CPI) | CPI]]. Kos agregat bakul asas dalam jangka masa semasa dibahagikan dengan nilai tempoh sebelumnya dan dari nilai yang diterima tolak satu. Hasilnya ditunjukkan dalam bentuk minat, dan nilainya mungkin positif, dan juga negatif. Berbanding dengan CPI indeks, indeks PPI mempunyai jangka waktu penurunan yang ketara, ketika nilai yang diterbitkan adalah negatif. Indeks PPI dan kadar mata wang negara mempunyai korelasi langsung - pertumbuhan indeks pada kebiasaannya menyebabkan kenaikan kadar mata wang negara dan sebaliknya.
 
Kemajuan PPI membawa kepada inflasi perbelanjaan, yang menurut penganalisis kewangan sangat mempengaruhi ekonomi, daripada inflasi permintaan, dan lebih serius memikirkannya. Indeks PPI biasanya menjadi yang unggul dibandingkan dengan indeks CPI, kerana harga pengguna berubah dengan kelewatan dalam kaitannya dengan harga borong penjualan produk. Indeks PPI diterbitkan pada 11 setiap bulan pada jam 13:30 (GMT +00). Nilai indeks untuk bulan sebelumnya digambarkan dalam penerbitan.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""