Support service
×

Imbangan perdagangan

Imbangan perdagangan
 
Imbangan perdagangan asing adalah perbezaan antara nilai monetari eksport dan import barang dalam ekonomi dalam jangka waktu tertentu. Imbangan perdagangan luar negeri merangkumi urus niaga pembayaran atau pembayaran barang kredit. Imbangan perdagangan luar negeri disusun pada negara atau kumpulan negara yang terpisah.
 
Imbangan perdagangan adalah kadar tahunan (setiap suku tahun, bulanan) urus niaga asing suatu negara. Sekiranya eksport negara melebihi importnya, negara tersebut memiliki keseimbangan perdagangan yang baik, atau lebihan perdagangan. Sekiranya import melebihi eksport, terdapat keseimbangan perdagangan yang tidak menguntungkan, atau defisit perdagangan. Lebihan perdagangan bermaksud terdapat permintaan untuk barang negara di pasaran antarabangsa dan negara menghasilkan lebih banyak daripada yang dimilikinya. Defisit perdagangan menunjukkan bahawa penggunaan negara bukan hanya terdiri daripada barang domestik, tetapi juga komoditi import. Defisit perdagangan di negara-negara seperti Amerika Syarikat dan Britain memungkinkan untuk menahan inflasi dan untuk menyokong taraf hidup yang tinggi kerana lokasi pembuatan intensif buruh di negara lain.
 
Di negara-negara yang kurang maju, defisit perdagangan menjadi saksi mengenai ketiadaan daya saing sektor eksport ekonomi yang sering menyebabkan penyusutan (kehilangan nilai) mata wang negara-negara tersebut kerana mereka tidak dapat membayar pembelian import. Dalam ekonomi negara seperti AS dan UK terdapat industri berintensifkan modal dan berteknologi tinggi yang menarik sejumlah besar modal dalam bentuk portfolio atau pelaburan langsung dari seluruh dunia. Namun, negara-negara ini harus menutupi bagian utama dari defisit perdagangan dengan menerbitkan bon swasta atau pemerintah, kerana kurangnya daya saing sektor eksport.
 
Defisit Perdagangan Barang (Imbangan Dagangan) adalah imbangan perdagangan atau keseimbangan perdagangan barang; ia adalah defisit selama bertahun-tahun di Amerika Syarikat. Laporan perdagangan barang memperincikan eksport dan import barang bulanan di AS. Ia adalah tokoh yang sangat penting, yang menentukan aliran barang bersih dan dasar monetari dan perdagangan luar negeri. Angka tersebut adalah perbezaan antara eksport dan import secara mutlak dalam berbilion dolar AS: Defisit Perdagangan Barang (USD bln.) = Eksport - Import.
 
Kandungan Indikator
 
Imbangan perdagangan adalah angka yang sukar dan dianalisis berdasarkan indikator berikut mengenai eksport dan import:
 
1) Pada kumpulan barang:
 
- Makanan;
- Bahan mentah dan bekalan industri;
- Barang pengguna;
- Auto;
- Barang modal;
- Barang dagangan lain.
 
Atau
 
- Makanan dan Makanan;
- Bekalan Industri;
- Barang Modal;
- Cth Auto;
- Kereta dan Bahagian;
- Barang Pengguna;
- Barang Dagangan Lain.
 
Pada masa yang sama, komponen yang sangat penting dapat diperincikan dalam laporan rasmi dan analisis berikut, misalnya:
 
- Jumlah Kekurangan;
- Cth Petroleum;
- CthAutos;
 
2) Di negara:
 
- Kanada;
- EMU;
- United Kingdom.;
- Jepun;
- Mexico;
- OPEC;
- NIC;
- Membangunkan Lain.
 
Laporan untuk bulan sebelum terakhir dikeluarkan oleh Biro Banci Jabatan Perdagangan pada bahagian kedua setiap bulan pada pukul 08.30 EST atau 16.30 MSK.
 
Sambungan dengan indikator lain
Ini adalah salah satu dari beberapa indikator, yang tidak langsung, tetapi berpengaruh langsung pada kadar pertukaran, yang mencerminkan aliran dana antara negara untuk barang dan perkhidmatan yang disediakan. Namun, paradoks adalah bahawa reaksi pertukaran mata wang adalah minimum berdasarkan alasan teknikal dan struktural, iaitu: laporan terlalu tertunda dari masa, ketika pergerakan sebenarnya terjadi. Selain itu, aliran modal, kerana hubungan komersial, lebih kecil dalam beberapa kali daripada aliran modal di pasaran pinjaman dan saham, dan jangka masa kedua aliran ini biasanya tidak sama. Apabila defisit perdagangan meningkat, permintaan untuk mata wang asing meningkat dan kadar mata wang domestik jatuh. Permintaan domestik mempengaruhi imbangan perdagangan karena menentukan dinamika import, dan juga nilai tukar, yang memperbaiki nilai nominal pendapatan dalam mata uang domestik dari import.
 
Ciri-ciri tingkah laku indikator
Imbangan keseluruhan adalah angka utama pasaran pertukaran asing. Pada mulanya, eksport dianalisis, kerana mempunyai pengaruh langsung terhadap pertumbuhan ekonomi. Import menunjukkan permintaan untuk barang AS. Peningkatan import mencerminkan pembentukan inventori yang dapat memberi kesaksian tentang kemungkinan pertumbuhan penjualan yang perlahan di masa depan. Selanjutnya, kumpulan barang yang ditentukan dianalisis. Terdapat beberapa barang eksport dan import khas, yang dapat mempengaruhi keseimbangan perdagangan dengan ketara. Contohnya, minyak mentah - semasa import (terutamanya, kenaikan harga) dan penerbangan - semasa eksport. Bergantung pada kategori barang, defisit yang meningkat, dibentuk oleh penurunan eksport yang sedikit dapat mendorong pasar pendapatan tetap ke arah mana pun. Berbeza dengan sektor ekonomi yang lain, tidak ada nisbah berurutan antara fasa keseimbangan perdagangan dan kitaran perniagaan. Semasa kemelesetan eksport bersih, petunjuk lain mungkin meningkat dan merosot. Sebab utamanya adalah penyelarasan kitaran perniagaan yang berbeza di AS dan di luar, dan juga berlanjutan perubahan kitaran di AS dan di luar. Eksport menunjukkan pertumbuhan yang berurutan semasa fasa pengembangan kitaran perniagaan di AS, tetapi nisbah tersebut terganggu semasa kemelesetan dan pemulihan.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""