Support service
×

Histogram taburan kekerapan dan isipaduImej. 1. Carta bar taburan harga mengikut kekerapan dan isipadu.
 
Ia terbukti berkesan untuk menggunakan carta harga biasa bersama dengan carta bar pengedaran Frekuensi dan isipadu. Setiap unit carta ini sesuai dengan julat harganya sendiri.
 
Ketinggian unit berkadaran dengan jumlah hari, di mana perdagangan pada harga julat ini dibuat. Ketinggian unit pada carta bar pengedaran harga sesuai dengan jumlahnya sama dengan jumlah transaksi yang diringkaskan yang disimpulkan pada harga dari julat yang ditentukan. Gambar 1 menunjukkan gabungan grafik harga dan isipadu dengan carta bar taburan harga mengikut kekerapan dan isipadu.
 
Profil Pasaran Steidlmayer
 
Teknik P. Steidlmayer dapat dijelaskan dengan cara berikut. Setiap tempoh 30 minit sesuai dengan suratnya sendiri. Apabila tahap harga tertentu, sesuai dengan garisnya sendiri pada grafik, dicapai dalam jangka waktu 30 minit ini, surat akan ditambahkan ke garis ini. Garis terpanjang menggambarkan julat harga yang paling kerap berlaku pada hari perdagangan.
 
Semasa carta sedang dirancang, kita harus menetapkan parameter berikut: jangka masa tertentu seperti setengah jam, satu jam, 15 minit atau 5 minit; selang antara tahap harga yang ketara; pembukaan, atau keseimbangan, tahap, dan tempoh masa yang dianalisis.


Gambar. 2. Profil Pasaran.
 
Apabila harga berubah, semakin banyak huruf muncul di paparan, membuat gambar yang jelas di carta bar. Apabila harga mengikut arah aliran, profil pasaran menjadi tegang.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""