Support service
×

Carta Renko

Nama carta ini berasal dari perkataan Jepun "" renga "" yang bermaksud "batu bata". Carta Renko adalah sintesis candlestick dan garis lurus dari Titik dan Rajah. Nilai asas untuk carta yang sesuai dengan ukuran blok (ketinggian bata) harus disiapkan. Ia diplot dengan cara berikut: jika harga bergerak lebih tinggi untuk jarak seperti itu dari tingkat tertinggi bata terakhir, di mana nilai n-base dilampirkan, n-kuantiti batu bata putih diplot. Apabila harga bergerak ke bawah untuk jarak di mana n – kuantiti nilai asas dijumpai dari tahap terendah bata terakhir, rantaian batu bata hitam diplotkan.
 
Di bawah ini, carta harga harian dan carta Renko yang sesuai (asas = 5) ditunjukkan. Penanda dalam carta harga menggambarkan ketika pembentukan rantaian keluar dari batu bata pada carta Renko (angka berhampiran menunjukkan kuantiti bata di rantaian).

Imej. 1. Carta Renko.
 
Isyarat dihasilkan apabila rangkaian batu bata satu warna diubah untuk rantaian bata warna lain: dari putih ke hitam bermaksud menjual, dari hitam ke putih bermaksud membeli.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""