Support service
×

Carta garis. Kaedah Pembalikan Tiga Garis

Carta garis digambarkan sebagai rantaian garis putih dan hitam. Seperti Mata dan Carta Angka, carta garis berkaitan dengan carta satu dimensi. Ia hanya menggambarkan perubahan harga tanpa koordinat masa. Garis putih baru terbentuk ketika harga naik di atas paras tinggi sebelumnya, dan garis hitam terbentuk ketika harga jatuh lebih rendah daripada harga rendah sebelumnya. Oleh itu, merancang plot untuk Pembalikan Tiga Garis adalah salah satu kaedah penapisan.


Gambar 1. Carta garis.
 
Menurut kaedah Pembalikan Tiga Garis, isyarat jual terbentuk apabila garis hitam muncul mengikuti urutan sekurang-kurangnya tiga garis putih. Begitu juga, apabila garis putih muncul setelah satu siri sekurang-kurangnya tiga garis hitam, ia berfungsi sebagai isyarat beli. Sekiranya garis hitam dan putih bergantian, ini bermakna tidak ada arah aliran. Pasaran berubah-ubah dalam jarak yang ketat, jadi tidak ada gunanya mengambil tindakan.
 
Nison mengesyorkan menggunakan kaedah ini bersama dengan Classical Japanaese candlesticks. Yang penting, kaedah ini berkaitan dengan indikator tracing trend, jadi isyaratnya mungkin ketinggalan, muncul setelah pembalikan pasaran.
 
Sensitiviti kaedah dapat diubah dengan mengubah garis minimum yang diperlukan dalam rangkaian garis satu warna sebelum momen pembalikan. Sekiranya kita mengambil dua garis dan bukannya tiga, kita akan meningkatkan kepekaan. Sementara itu, peralihan ke 4-10 baris dalam urutan akan membantu kita menentukan trend jangka panjang sahaja.


Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""