Support service
×

Fractal

Fractal este termenul care desemnează o figură geometrică care se caracterizează prin autosimilaritate, adică este formată din mai multe părți, fiecare dintre ele fiind asemănătoare cu întreaga figură. Într-un sens mai larg, fractalul este interpretat ca un ansamblu de puncte din spațiul euclidian, având o dimensiune metrică fracționară (din punctul de vedere al lui Minkovskiy sau Housedorf), sau o dimensiune metrică strict superioară celei topologice.
 
Trebuie menționat faptul că termenul "fractal" nu este un termen matematic și nu are o definiție matematică comună.
El poate fi folosit atunci când figura vizualizată prezintă unele dintre caracteristicile enumerate mai jos:
 
1. Are o structură non-trivială pe fiecare scară. Aici constă distincția față de figurile bine formate (cum ar fi un cerc, o elipsă, o funcție diferențiabilă). Dacă luăm în considerare un mic fragment de figură bine formată la o scară foarte mare, acesta va arăta ca un fragment de linie dreaptă. Pentru fractal, mărirea la scară nu duce la simplificare. Vom vedea o figură complexă la orice scară.
 
2. Este autosimilară sau aproximativ autosimilară.
 
3. Are o dimensiune metrică fracționară sau dimensiunea metrică care o depășește pe cea topologică.
 
4. Poate fi construit cu ajutorul recursivității.
 
Multe obiecte din natură au proprietăți fractale, de exemplu, coastele, norii, coroanele copacilor, sistemul circulator al sângeluiб și sistemul alveolar atât al oamenilor, cât și al animalelor.
 
Fractalii, în special pe suprafețe plane, sunt populari datorită combinației dintre frumusețe și simplitatea construirii cu ajutorul unui calculator.

Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""