Support service
×

Indicele Managerilor de Achiziții ISM (PMI)

Indicele Managerilor de Achiziții ISM (PMI) a fost cunoscut anterior precum Indicele Asociației Naționale a Managerilor de Achiziții (NAPM - National Association of Purchasing Management).

Institutul pentru Managementul Aprovizionării (Institute for Supply Management) a fost numit Asociația Națională de Management al Achizițiilor (National Association of Purchasing Management) până în ianuarie 2002.

Valoarea indicelui ISM PMI peste 50 indică o extindere a activității de producție, în timp ce valoarea de sub 50 sugerează o contracție. În mod obișnuit, când ISM PMI este în jur de 60, investitorii încep să-și facă griji cu privire la o posibilă supraîncălzire a economiei, o creștere a inflației și implementarea măsurilor corespunzătoare, cum ar fi o creștere a ratelor dobânzii de către Rezerva Federală. Când indicele scade la 40, investitorii vorbesc despre recesiune. În ultima perioadă, investitorii au început să acorde atenție nu numai indicelui PMI compozit (a se vedea metoda de calcul), ci și componentelor individuale, cum ar fi costurile de angajare și de exploatare. Astfel, ISM PMI este lansat chiar înainte de publicarea datelor privind șomajul și este adesea utilizat pentru îmbunătățirea datelor ale Biroului de Statistică a Muncii.

Indicele este calculat pe baza a cinci componente care au următoarele valori specifice: comenzi noi (30%), producție (25%), ocupare forței de muncă (20%), livrările furnizorilor (15%), stocuri (10%). Respondenții la un sondaj sunt întrebați despre rezultatele activității de producție. Răspunsurile oficiale sunt „mai mari” (mai mult), „mai mici” (mai puțin) sau „fără modificări” în comparație cu luna precedentă. Respondenții pot adăuga și propriile comentarii. Fiecare componentă a raportului este transpusă în indicele de difuzie. Se calculează ca o sumă de modificări procentuale simple de răspunsuri precum „mai mari” și „mai mici” și jumătate din răspunsuri precum „la fel” sau „fără modificări”. Indicele de difuzie, care este indicatorul final, se numește Indicele Managerilor de Achiziții (PMI). Valoarea sa poate varia între 0% și 100% cu un spectru diferit: 50% înseamnă că nu există modificări, peste 50% reflectă o îmbunătățire și mai puțin de 50% arată o reducere.

Influența pe piața de valori. Dacă activitatea companiilor rămâne în principal profitabilă și ratele dobânzii sunt menținute la niveluri relativ scăzute, o creștere a indicelui de difuzie va fi probabil văzută ca un semnal pentru creșterea pieței. În caz contrar, dacă alți indicatori arată sfârșitul apropiat al ciclului de afaceri - supraîncălzire, inflație sau o creștere a ratelor dobânzii - o creștere a indicelui ISM poate oferi un semnal puternic pentru o vânzare în masă a acțiunilor.

Indicele de activitate de afaceri ISM este publicat la ora 18:00 GMT+3 în prima zi lucrătoare a lunii după luna de raportare.

Sursa: Institute for Supply Management

Influența pe piață: medie


Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""