Support service
×

Masa monetară

Masa monetară reprezintă suma totală a banilor printați și a monedelor emise care se află în circulație, precum și a fondurilor din conturile bancare curente. În rapoartele statistice, suma resurselor de lichidități este adesea izolată de suma totală a masei monetare în cifra de afaceri.

Conceptul de agregate monetare:

Valorile masei monetare (M0, M1, M2, M3 și M4) sunt indicatori macroeconomici importanți. De fapt, cu ajutorul lor se poate măsura masa monetară totală a țării.

Agregatul monetar M0 caracterizează resursele totale de lichidități aflate în circulație într-o anumită țară.

M1 = M0 + depozitele de verificare, adică include cele mai lichide resurse: valută în numerar, depozite la vedere și cecuri de călătorie.

M2 = M1 + depozite la termen, depozite de până la 100.000 USD, adică include М1, depozite la termen (mai puțin de 100.000 USD) și alte economii foarte lichide.

M3 = M2 + depozite mari la termen și depozite mai mari de 100.000 USD.

M4 este o măsură generală pentru bancnotele și monedele aflate în circulație (M0) + conturi bancare.

În Statele Unite, M1, M2, M3 sunt publicate în fiecare săptămână joi la 16:30 EST (New York), reflectând modificarea săptămânală a masei monetare. Cea mai relevantă pentru Statele Unite este M2, care rămâne una dintre componentele indicatorilor principali calculați de Conference Board.

Pentru majoritatea țărilor europene, masa monetară M3 este în mod tradițional cea mai semnificativă, în timp ce pentru Marea Britanie este M4.


Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""