Support service
×

Indicele Prețurilor de Consum (CPI)

Indicele prețurilor de consum este denumit de obicei CPI. O altă abreviere este Core CPI, care este utilizat pentru așa-numitul indice de bază, excluzând datele despre energie și alimente. CPI urmărește variația medie a prețurilor bunurilor și serviciilor într-un coș fix, adică inflația prețurilor de consum pentru un coș specific. Este un indicator cheie al inflației în țară. Un coș se măsoară în felul următor: CPI = [ 0.38 * (Housing prices2 - Housing prices1/ Housing prices1) + 0.19 * (Food chng.) + 0.08 (Fuel chng.) + 0.07* (auto chng.) + 0.28*others. Cu toate acestea, cifrele principale reprezintă variația procentuală a indicelui în termeni lunari și anuali (CPI2 - CPI1).

Categorii principale:

1. Alimente și băuturi

2. Cazare

3. Îmbrăcăminte și servicii

4. Transport

5. Serviciul medical

6. Divertisment

7. Alte bunuri și servicii

De exemplu:

1. Mâncare, băutură, tutun

2. Îmbrăcăminte, încălțăminte

3. Chirii și energie - Din care: chiriile de energie excl. combustibil

4. Mobila, articole de uz casnic

5. Produse pentru sănătate și îngrijirea corpului

6. Traficul și transmiterea știrilor

7. Educație, bunuri de agrement

8. Echipament personal, altele

Raportul este publicat pentru luna precedentă de către Biroul Statisticilor Muncii, o unitate a Departamentului Muncii, la ora 08.30, ora Washington DC, în a doua jumătate a lunii următoare lunii de raportare. Datele privind prețurile de consum sunt ultimul raport, care caracterizează componenta inflaționistă în diferite ramuri ale economiei după raportul privind prețurile la export și import și raportul prețurilor industriale.

Corelația cu alți indicatori. CPI are un impact asupra evaluării pe termen lung a parității puterii de cumpărare la nivel național, precum și asupra politicii monetare a băncii centrale care stabilește ratele dobânzii. O creștere a CPI duce de obicei la reducerea cererii autentice și a volumului vânzărilor de retail pe termen mediu. Pe termen scurt, vice-versa, o creștere a prețurilor reflectă o activitate ridicată a consumatorilor. Indicatori precum oferta de bani (M2), prețurile industriale și de import au influență asupra acestui indice. CPI este analizat împreună cu PPI (Indicele Prețutilor Producției Industriale). Dacă economia se dezvoltă în condiții normale, atunci creșterea indicatorilor CPI și PPI poate duce la creșterea principalelor rate ale dobânzii în țară. Acesta, la rândul său, va fi rezultatul creșterii ratei dolarului american, întrucât forța de atracție de a depune bani în moneda cu o dobândă mai mare crește.

Particularitățile comportamentului CPI. Diferența majoră în structura CPI este între bunuri și servicii. Bunurile reprezintă aproape 44% din indice, iar serviciile - 56%. Există două reguli pentru luarea în considerare a tendințelor inflaționiste din două sectoare.

Inflația din sectorul bunurilor este mai voltatilă decât inflația din sectorul serviciilor. Principalul motiv este că mărfurile, sau sectorul bunurilor comercializabile, depind în mare măsură de prețurile la alimente și energie. Aceste două componente ocupă aproape jumătate din elementul de marfă, iar schimbările de preț sunt deosebit de semnificative.

Inflația sectorului serviciilor este mai puțin volatilă în timpul ciclului comercial și se află în spatele inflației bunurilor. Maximele și minimele ale prețurilor pentru servicii rămân, în medie, în urma fluctuațiilor prețurilor din sectorul bunurilor cu 6 luni.

Atunci când CPI este publicat, piața atrage inițial atenția asupra modificărilor de la o lună la alta și asupra elementelor de bază care oferă cea mai mare rată a inflației (prețurile la energie și alimente). Cifrele CPI anualizate provoacă un interes mai mic. De îndată ce piața obține informații despre inflația de bază, precum și statistici privind alimentele și energia, atenția se va îndrepta către orice schimbări neașteptate în aceste zone. Este necesar să acordați atenție:

Inflația se modifică în categorii separate, deoarece provoacă schimbări pe piețele financiare. Cu cât schimbările sunt mai vizibile, cu atât sunt mai semnificative.

Comportamentul oricărei categorii cu mișcări inflaționiste care poate fi cel mai influent și neașteptat. Când apar schimbări imprevizibile în sectorul pentru care sunt neobișnuite, atunci acestea sunt mai puțin puternice decât mișcările de preț în sectorul inflației de bază. Este necesar să se ia în considerare faptul că sunt interconectate componentele individuale, de exemplu, energia nu este calculată în mod sumar, deoarece este inclusă în multe alte servicii și componente tranzacționabile.

În primul rând, ar trebui să vă amintiți că inflația are propriul ciclu, care se află în spatele ciclului de creștere a PIB-ului. De aceea, revizuirea modificărilor lunare medii ale CPI poate dezinforma, deoarece acestea sunt prea similare la fiecare perioadă a ciclului comercial. Aceasta se referă și la Core CPI. Valoarea Core CPI arată date medii și mai corecte despre ciclul prețurilor de consum față de CPI total. Maximele și minimele record ale Core CPI corespund frecvent recesiunilor și redresărilor și doar în două din zece cazuri nu corespund normelor din faza de recuperare.


Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""