Support service
×

Produsul Intern Brut (PIB)

Produsul Intern Brut (PIB) este măsura pentru volumul pieței tuturor bunurilor și serviciilor finale produse în interiorul granițelor unei țări pe parcursul unui an. PIB-ul se măsoară în moneda națională a unei țări sau echivalentul acesteia într-o monedă străină în funcție de cursul de schimb.

Amplasarea unităților de producție nu este luată în calcul atunci când se calcuelază PIB-ul unei națiuni. Acest lucru înseamnă că indicatorul include bunuri și servicii produse de companii din diferite sectoare economice pe teritoriul unei anumite țări. Bunurile și serviciile intermediare utilizate pentru producerea altor produse nu sunt, de asemenea, incluse. Adică, indicatorul constă numai din acele bunuri și servicii care sunt destinate consumului sau utilizării directe.

 

Există PIB nominal și real. PIB-ul nominal este calculat la prețurile curente pe parcursul unui an. Prin urmare, poate fi distorsionat de perioade de inflație sau deflație. PIB-ul real se calculează utilizând prețurile unui an de bază selectat, adică în orice an înainte sau după perioada estimată necesară pentru calcule.

De multe ori, economiștii utilizează PIB-ul pe cap de locuitor pentru evaluarea dezvoltării economice a unei țări. Acest indicator este calculat prin împărțirea PIB-ului unei țări la populația sa.


Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""