Support service
×

Indicele Prețurilor Producției Industriale (IPPI)

Indicele Prețurilor Producției Industriale (IPPI) determină modificările la nivel de preț pentru coșul de produse din industrie. Acest indice constă din două părți: prețuri de intrare (semiproduse, componente etc.) și prețuri de ieșire (produse finite). Prețul producției include valoarea forței de muncă și oferă o idee despre inflație, legată de schimbarea valorii forței de muncă. La calcularea indicelui, prețurile pentru bunurile și serviciile importate nu sunt luate în considerare. Atunci când producătorii se confruntă cu inflația prețurilor de intrare, creșterea costurilor lor de producție este transmisă consumatorilor. Prin urmare, IPPI are rolul de indicator principal pentru IPC. Acest indicator are un efect considerabil asupra pieței. Pe fondul așteptărilor pentru creșterea ratelor dobânzii de bază, creșterea valorii indicatorului duce la consolidarea dolarului american.

Indicele Prețurilor Producției Industriale (IPPI) evaluează prețurile bunurilor la nivelul angro. Există trei mari subcategorii ale IPPI: inițială, intermediară și finală. Piața urmărește foarte atent indicele bunurilor finale, deoarece acest indice reflectă prețurile bunurilor, care sunt pregătite pentru vânzare către utilizatorul final. Prețurile pentru bunuri în etapele inițiale și intermediare ale industriei evidențiază de cele mai multe ori o viitoare presiune inflaționistă (deflaționistă). Cu toate acestea, cu cât bunurile inițiale sunt mai apropiate, cu atât aceste prețuri corespund prețurilor mărfurilor, care sunt deja disponibile în indicii de tranzacționare, cum ar fi CRB (Commodity Research Bureau).

În toate etapele industriei, atenția pieței este îndreptată înspre indicele de bază care exclude resursele alimentare și energetice. Indicele corespunzător se numește Core PPI. Este publicat împreună cu indicele principal. Prețurile pentru alimente și energie sunt destinate să fie volatile și să acopere trendurile nivelului de bază al inflației. Chiar dacă reacția pieței este determinată de modificările lunare, modificările anuale sunt observate și de analiști. Indicele nu este revizuit lunar. Cu toate acestea, revizuirile anuale cu ajustările sezoniere pot aduce mici îmbunătățiri în publicările următoare.

IPP este calculat în conformitate cu același principiu ca și indicele prețurilor de consum (IPC).

Costul agregat al coșului de bază pentru perioada de timp curentă este împărțit la valoarea perioadei anterioare. După aceea, se ia un punct din valoarea primită. Rezultatul este reprezentat în procente. În afară de aceasta, valoarea poate fi atât pozitivă, cât și negativă. Comparativ cu IPC, IPP scade semnificativ din când în când, mai ales atunci când valorile publicate sunt negative. IPP și rata monedei naționale au o corelație directă - creșterea indicelui în cele mai multe cazuri duce la o creștere a ratei monedei naționale și invers.

Avansul PPI duce la inflația costurilor. Potrivit analiștilor, aceasta are o influență mai mare asupra economiei decât inflația cererii. IPP este considerat a fi principalul indicator în comparație cu IPC, deoarece prețurile de consum se modifică cu o întârziere în raport cu prețurile de producție. IPP este publicat în a 11-a zi a fiecărei luni la 16:30 GMT+3. Indicele este publicat pentru luna precedentă.


Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""