Support service
×

Автоматизирана търговия

Автоматизираната търговия е последната стъпка по пътя да станете търговец. Ако търговецът е в състояние не само да създаде своя собствена търговска стратегия, но и да я кодира правилно и да я направи работеща, тогава финансовата му/ѝ независимост е гарантирана.
 
Какво представлява автоматизираната система за търговия?
 
Автоматизираната система за търговия е софтуерен код, базиран на конкретна стратегия за търговия, съчетана с индикатори и други полезни инструменти. Системата се нарича автоматизирана, тъй като може да работи без пряка намеса на търговеца, изискваща само постоянна интернет връзка. Всеки, който има основни умения за програмиране и платформата за търговия MetaTrader 4, която включва интегрирана среда за разработка MQL4, може да създаде такава система.
 
Изчисляването на алгоритми и автоматизацията може да доведе до някои проблеми, така че е важно да положите всички усилия за цялостно тестване на коректността на изпълнението на програмния код. Трябва ли да поверим средствата си на системата, без да сме уверени в нейната рентабилност? За тази цел платформата предоставя възможност за тестване на автоматизирана търговия, индикатори и експертни съветници с опция за оптимизиране на параметрите. Една от задължителните функции на такива системи е визуализация на търговията с цел проследяване на текущата ситуация и коригиране на възможни дефекти. И така, струва ли си да се заемете с автоматизирана търговия? Определено да!
 
Предимства и недостатъци на автоматизирана система за търговия
 
Предимства:
 
1. Няма нужда да гледате платформата за търговия през цялото време.
 
2. Незабавно изпълнение на поръчки след получаване на сигналите. Често реакцията на търговеца е по-бавна от реакцията на компютърната система, да не говорим за колебанието „да отворя или да не отворя позицията“.
 
3. Увеличен брой сделки поради възможността за 24-часова търговия. Повече сделки – повече потенциални печалби.
 
4. Възможност за включване на стандартни и незадължителни скриптове в кода. Полезни функции като плаващ стоп-лос могат да бъдат вградени в програмата и изпълнени автоматично за всяка поръчка.
 
5. Възможност за оптимизиране на параметри. Това обаче може да бъде едновременно както предимство, така и недостатък, тъй като е ефективно само при подходящо наблюдение и използване.
 
6. 24-часова търговия. Поръчките могат да бъдат затворени по специален сигнал, като по този начин се защитава вече спечелената печалба.
 
7. Минимизиран фактор за човешка грешка. Автоматизираната система за търговия не е подложена на алчност, гняв и други човешки емоции, които често пречат на успешната търговия.
 
8. Стриктно спазване на избраната стратегия. Програмата няма да се колебае дали да отвори позиция или не, ако сигналът не е потвърден или е далечно подобен на сигнал.
 
9. Търговия с използване на система за увеличаване на обема според зададените критерии. Това е отлична възможност да включите голяма част от активите си.
 
Недостатъци:
 
1. Липса на гъвкавост. Това е доста съществен недостатък, тъй като пазарът е нестабилен, така че системата за търговия не може да реализира печалба, ако има непредвидени колебания.
 
2. Липса на интуиция. Често много печеливши сделки се отварят въз основа на интуицията на търговеца като „Виждал съм го и преди...“.
 
3. Нестабилност на оптимизацията. Оптимизирайки настройките на програмата, можете да реализирате високи печалби само за определен период от време, тогава същата оптимизация може да доведе до значителни загуби.

Споделете Вашето мнение

Благодарим Ви! Има ли нещо, което бихте искали да добавите?

Как бихте оценили отговора, който получихте?

Оставете Вашия коментар (по избор)

Вашата обратна връзка е много важна за нас.
Благодарим Ви, че отделихте време да попълните нашата онлайн анкета.

smile""