Support service
×

Media mobilă ponderată

Media mobilă ponderată (WMA) este una dintre varietățile de [[Moving_Averages|moving averages (MA)]].
 
Dezavantajul principal al [[Media mobilă simplă |media mobilă simplă (SMA)]] este atribuirea de ponderi egale tuturor prețurilor, indiferent de distanța acestora față de momentul curent.
Pentru a elimina acest dezavantaj, a fost creată media mobilă ponderată. În procesul de calcul al acesteia, ponderile sunt selectate în așa fel încât cele mai recente prețuri să aibă o pondere mai mare.
 
WMA (N) = (W1*X1 + W2*X2 + ... + WN*XN) / (W1 + W2 + ... + WN),
 
unde W1 < W2 < ... < ... < WN.
 
Calculul ponderilor poate varia, în funcție de modificarea WMA. Există o mulțime de alternative de WMA care aplică diferite variante de calcul al ponderilor. De exemplu, în cazul WMA liniare, o perioadă este egală cu 5:
 
WMA (5) = (1*X1 + 2*X2 + ... + 5*X5) / (1 + 2 + ... + 5).
 
La fel ca SMA, WMA are o întârziere la intrarea în tendință și la ieșirea din ea. Dar este considerabil mai mică, deoarece, datorită ponderii mai mari a celor mai recente prețuri, reacția la modificarea prețului are loc mult mai devreme.
WMA este o ponderare aritmetică a variațiilor de preț de-a lungul unei anumite perioade. Ca instrument analitic, elimină o parte din inexactitățile SMA, dar nu le evită.
 
Utilizare: utilizarea WMA este similară cu cea a SMA.
 
Dezavantaje:
 
1. Întârzierea intrării și ieșirii din tendință este de obicei semnificativă, dar este mai mică decât cea a SMA. Cu toate acestea, așa cum s-a menționat, datorită ponderilor mai mari ale ultimelor prețuri, reacționează mai rapid la schimbarea prețurilor.
 
2. În capătul lateral (intervalul de tranzacționare), WMA oferă o mulțime de semnale false și provoacă pierderi, ceea ce reprezintă, de asemenea, dezavantajul SMA.
 
3. Deoarece cel mai recent preț are cea mai mare pondere, la intrarea în calculul prețului, diferit de nivelul prețului de piață, WMA se modifică mai mult, decât SMA, deși la ieșirea din acest preț nu se dă al doilea semnal fals.

Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""