Support service
×

Глава 1. Въведение

До 70-те години обменният курс на определена валута се определя от златните резерви на страната. Това се дължи на факта, че световните пазари бяха регулирани от златния стандарт. Всяка валута имаше своя еквивалент в тройунция. Ситуацията обаче се промени с течение на времето, след като златният стандарт беше изоставен. Той беше заменен от система с плаващи обменни курсове, когато стойността на дадена валута се определя от нейното търсене и предлагане. По този начин е установен валутният пазар.
 
На валутния пазар валутната единица на едната държава се продава за определен брой единици на другата държава. Доста е трудно да си представим как да продаваме пари за пари. Поради тази причина можете да разглеждате валутата като акция, която ви дава право на дял в икономиката на страната. Ето защо икономическата устойчивост на една държава се определя от стабилността на нейната валута. По този начин, когато търгуваме на форекс, ние търгуваме с „части“ от икономиките на страните.
 
Защо Форекс пазарът е толкова уникален? Представете си пазар, на който можете да продавате или купувате всичко, което искате. Пускате продукт на този пазар и веднага намирате купувач, готов да плати взаимно изгодна цена. Това са характеристиките на идеалния пазар с висока ликвидност. Ликвидността е възможност за продажба или закупуване на продукт на взаимно изгодна цена, или, с други думи, замяна на продукта срещу парите и обратно. Как функционира идеалният пазар? Има забрана за монопол, лоялна конкуренция, голям брой участници и работи непрекъснато. Това са основните, но не всички изисквания на идеалния пазар. На първо място, трябва да запомните, че валутният пазар има най-висока ликвидност сред всички световни пазари!
 
Дневният оборот на Форекс пазара надхвърля 3 милиарда долара. Освен това всеки търговец може лесно да навлезе на пазара. Всичко, от което се нуждаете, е определена сума начален капитал (ще обсъдим този въпрос по-късно) и интернет връзка. Благодарение на такъв огромен брой участници, никой не може дълго време да влияе на търсенето и предлагането на която и да е валута. Всички процеси, които засягат търсенето и предлагането, са естествени икономически процеси, характеризиращи се с редовност и неочакваност. Много е важно да разберете и да реагирате бързо на промените в тези процеси, ако искате да търгувате успешно на Форекс пазара. Тази стратегия се нарича фундаментален анализ. Освен това има технически анализ, който ще бъде обсъден по-късно.
 
Интересното е, че до края на 90-те години само големите финансови институции и банки са били в състояние да търгуват на валутния пазар. Необходимо е да има голям капитал в щатски долари, за да се сключат договори за покупко-продажба между участниците на пазара. Развитието на Интернет обаче промени тази практика, тъй като се появиха посредници или брокери. Възползвайки се от маржин търговията, частни лица със значителен капитал могат да откриват дълги/къси сделки на обща стойност хиляди щатски долари, като поемат рискове със собствен капитал. Маржин търговията е ядрото на валутната търговия, но ще говорим за това по-късно.
 
Форекс пазарът няма физическо местоположение или централизирано обменно бюро. Инвеститорите търгуват с валута по целия свят! Търговията се извършва 24 часа в денонощието. Според календарния ден търговията започва в южното полукълбо в Уелингтън (Нова Зеландия), разгръща се през часовите зони в Сидни, Токио, Хонконг, Сингапур, Москва, Франкфурт на Майн, Лондон, Цюрих и завършва в Ню Йорк и Лос Анджелис. Сред споменатите по-горе градове Токио, Лондон и Ню Йорк са най-важните. В зависимост от времето на деня една валута може да е по-волатилна от друга, което се обяснява с работното време на основните финансови пазари.
 
И така, нека обобщим въведението. Международният валутен пазар има редица предимства в сравнение с другите пазари, например фондовия пазар, където се търгуват акции. Няма нужда да бъдете будни през нощта в Далечния изток на Русия, чакайки, докато фондовият пазар в Москва бъде затворен. Форекс пазарът работи денонощно и има най-високата ликвидност в света.
 
Развитието на Интернет допринася за появата на многобройни брокери, които предоставят на хората възможност да работят и да печелят на Форекс пазара. Развитието на Интернет допринася за появата на множество брокери, които дават възможност на отделните инвеститори да търгуват и да печелят на валутния пазар. Конкуренцията между брокерите е много интензивна. В резултат брокерите предлагат изгодни условия за търговия за физически лица на Форекс пазара. Във встъпителната част умишлено не използвахме специални термини. Не искахме да претоварваме читателя с прекомерно количество информация. Следващите глави обаче са написани, за да обяснят Форекс търговията.

Споделете Вашето мнение

Благодарим Ви! Има ли нещо, което бихте искали да добавите?

Как бихте оценили отговора, който получихте?

Оставете Вашия коментар (по избор)

Вашата обратна връзка е много важна за нас.
Благодарим Ви, че отделихте време да попълните нашата онлайн анкета.

smile""