Support service
×

Японски свещи (II)

Ще разгледаме редица модели, които се състоят от две или повече японски свещи. Трябва да се отбележи, че те се използват ограничено на Форекс пазара, тъй като предполагат, че цената на затваряне от предходния период на търговия и цената на отваряне на следващия период на търговия не съответстват.
 
Нека разгледаме модела на биче поглъщане и модел на мечо поглъщане. Тези модели се появяват, когато дълга свещ следва кратка от противоположния цвят, сякаш я поглъща. Тези модели прогнозират промяната на тенденцията, когато се наблюдават съответно на отделния низходящ или възходящ тренд. За определяне на типа тенденция трябва да се използват инструментите, обсъдени в съответната глава.
 
Следващият модел се нарича Харами. Също така може да бъде бичи или мечи, в зависимост от типа свещ и предишната тенденция. Тези модели се появяват, когато свещта с малко тяло следва свещта с голямо тяло от противоположния цвят и символизира отслабването на тенденцията.
 
Моделите на Пробиваща линия (Piercing Line) и Тъмната облачна покривка (Dark Cloud Cover) също са предшествениците на намаляващата и нарастващата тенденция, съответно. Пробиващата линия се формира сред низходящия тренд, когато дълга тъмна свещ е последвана от дълга такава. Междувременно празната свещ отваря на по-ниско от нивото на затварянето на тъмната свещ и затваря над средата й. Моделът Dark Cloud Cover се появява насред възходящата тенденцията, когато дългата празна свещ е последвана от дълга тъмна свещ. И тъмната свещ се отваря над нивото на затваряне на празната свещ и затваря под средата й.
 
Следващите модели се състоят от три свещи, една след друга. Те се наричат ​​Утринна звезда и Вечерна звезда. Звезда в този контекст е късият свещник, който е разположен отделно от съседните свещници и не се припокрива с телата им, въпреки че сенките им могат да се преобърнат.
 
Такива модели сигнализират за обрат на пазарa. Цветът на звездата (светъл или тъмен) няма значение. Ако звездата е изключена от модела, те ще бъдат идентични с моделите на Пробиващата линия и Тъмните облаци.
 
И последните модели, които ще бъдат обсъдени в рамките на курса по обучение на Форекс, се наричат ​​Бели войници (White Soldiers) и Три черни гарвана (Three Black Crows).
Ако тези модели се формират при ясно очертан спад и възходяща тенденция съответно, те сигнализират за възможност тенденцията да се обърне. Тези модели се състоят от три свещи. Всяка следваща свещ трябва да се отваря в границите на предходното тяло на свещта и да затвори над неговия максимум или минимум.
 
Въпреки че различни видове модели вероятно ще сигнализират за промяна на тенденцията, трябва да се отнасяме към тях малко скептично. Отначало теорията за японските свещници работи добре само на борсовите пазари, като фондовия пазар или фючърсния пазар. На второ място, в процеса на анализ на моделите на японските свещи, като правило се използват само дневни и седмични графики. Трето, поведението на графиката за една и съща свещ може да варира.
 
Търговската сесия, която е символизирана от една и съща свещ, може да съдържа различни ценови вариации. Можем да наблюдаваме както умерен, така и нестабилен пазар.
 
Следователно е неразумно да се твърди категорично, че определен модел на японските свещници означава обратното или продължаването на тенденцията.

Споделете Вашето мнение

Благодарим Ви! Има ли нещо, което бихте искали да добавите?

Как бихте оценили отговора, който получихте?

Оставете Вашия коментар (по избор)

Вашата обратна връзка е много важна за нас.
Благодарим Ви, че отделихте време да попълните нашата онлайн анкета.

smile""