Support service
×

Теория на хаоса

Небето е границата за търговците, когато става въпрос за финансови спекулации. Те или използват казино методи, или пренебрегват управлението на риска. Понякога те задълбават в математиката в търсене на модели в очевидно хаотичното поведение на пазара. Накъдето и да се обърне пътят на знанието, той винаги води до нови открития.
 
Бил Уилямс може да се счита за основател на теорията на хаоса. Той беше първият, който предложи да се използват фрактали в търговията. Фракталите са някои геометрични образувания, чиято основна характеристика е самоподобството, т.е.мащабна структура се формира от по-малки елементи. Тази структура повтаря формата на по-малките формации. Теорията казва, че това е конкретното свойство, което лежи в основата на всички природни елементи, от коритото на реката до клетките на човешкия мозък.
 
Как фракталите могат да бъдат полезни при търговията?! Много често можете да забележите, че някои от моделите на графиките се появяват с изненадваща редовност в големи и по-малки пропорции. По този начин може да се заключи, че пазарът повтаря движенията си след известно време подобно на вече съществуващи елементи. Ако определите тези цифри, тогава прогнозите могат да бъдат по-точни и следователно да се използват по ваша преценка. Бил Уилямс предложи фракталът на Форекс пазара да се дефинира като няколко свещи, една от които ще бъде местно дъно или връх на дадената времева рамка. За по-голяма простота той разработи индикатор, който стана много популярен. В наши дни се казва, че това е стандартен инструмент за платформата за търговия MetaTrader4.
 
Днес Теорията на хаоса се превърна в нова форма, която е доста далеч от първоначалната идея на Бил Уилямс. Основната точка обаче остана същата - търсенето на самоподобни модели в графиките, за да се предскаже движението на цените. В рамките на съвременната фрактална теория търговците не търсят фракталите, а монадите, формациите, които са по-големи от пет-шест свещи въз основа на самоподобност. Освен това, Теорията на огледалния пазар (Mirror Market Theory), клонът на теорията за фракталите, стигна още по-далеч, твърдейки, че пазарът се отразява при достигане на определени точки. Примерите, предоставени от пазара, са невероятни. Изненадващо е колко точна може да бъде прогнозата, изградена върху тази теория. Освен това привържениците на огледалните пазари казват, че дори непредсказуемите събития от основно естество вече са взети под внимание от пазара. Типичен пример е терористичната атака в Лондон: валутната графика не показа никаква техническа основа за скок, но преди това огледалните индикатори сочеха силен импулс.

Споделете Вашето мнение

Благодарим Ви! Има ли нещо, което бихте искали да добавите?

Как бихте оценили отговора, който получихте?

Оставете Вашия коментар (по избор)

Вашата обратна връзка е много важна за нас.
Благодарим Ви, че отделихте време да попълните нашата онлайн анкета.

smile""