Support service
×

Скалпиране

Няма единно мнение за стратегията за търговия със скалпиране. Все повече и повече търговци се интересуват от този метод. Защо скалпирането изглежда толкова привлекателно? Вероятно защото това е един от малкото начини за бърза печалба на Форекс пазара.
 
Основната идея на скалпирането е да печелите от ценови движения в рамките на деня.
 
Търговията в рамките на деня се появи заедно с първите борси. Какво по-просто от закупуването на нещо евтино сутрин при отваряне на фондовите борси и продажбата му на по-висока цена при затваряне на търговията? В самото начало търговията в рамките на деня беше достъпна само за служители на борсата, тъй като беше необходимо да бъдете там за бързо изпълнение на сделки. Но технологичният прогрес промени всичко. Първо се появи телеграфът, след това телефонът. Вече не беше необходимо да се присъства на борсата. В резултат броят на търговците, участващи в краткосрочни спекулации, започна да се увеличава. По това време чрез телеграфа се доставяха котировки на акции, докато телефонът се превърна в средство за изпращане на заявки до брокер. Такава търговия беше популярна, докато не бяха измислени компютрите и компютърните мрежи.
 
Интернет направи търговията с акции и Форекс достъпна за всички. Освен това търговията в рамките на деня получи допълнителни сили при развитието на платформите за търговия, предаващи котировките направо на компютъра и позволяващи незабавно изпълнение.
 
Форекс пазарът е най-добрият за използване на стратегията за скалпиране. На Форекс е възможно да търгувате суми, които надвишават депозита 100-500 пъти, което създава невероятни възможности за печалба. В допълнение, международният валутен пазар има най-голяма волатилност. Средно през деня валутите се движат с 50-100 пипса. Това обаче е вярно само ако вземете предвид цената на отваряне и затваряне на деня. И все пак валутните курсове не се покачват или спадат постоянно през деня, а по-скоро правят леки колебания. Следователно се оказва, че като цяло валутата се движи с много повече пипсове през деня.
 
Целта на скалперите е да печелят от всяко микро движение. През деня някои търговци правят повече от 100 сделки. Продължителността на отворена позиция в този случай може да отнеме само няколко минути. За тези няколко минути Форекс пазарът прави движение в правилната посока с няколко пипса, което скалперът получава като печалба след приключване на сделка. Разбира се, печалбата от такава търговия е сравнително малка, но може да достигне до значителна сума като цяло.
 
Сделките не винаги са печеливши и ако пазарът се движи в обратна посока, позицията трябва бързо да бъде затворена, без никакви съжаления, в противен случай загубите биха били големи.
 
Основни правила за скалпиране:
 
Скалпирането означава търговия с ВСИЧКИ малки ценови движения, които надхвърлят двойния спред и приплъзване (слипидж).
 
Скалперът не се интересува от това накъде се движи пазарът. Основното нещо при скалпиране са силните трептения.
 
Важно е стриктното управление на риска. Скалперът трябва да затвори позиция, ако има дори малък риск от движение за обръщане. Тейк-профит се извършва в края на деня за търговия.
 
Стратегията за скалпиране всъщност е много сложен метод. Почти всички начинаещи обаче я изпробват.
 
Нека поговорим за някои очевидни недостатъци:
 
При скалпирането нивото на стоп-лос се задава много близо до текущата пазарна цена. Със стоп-лос е много лесно да се получат загуби дори от незначителен пазарен шум. Най-простото решение е да не се поставя стоп-лос. Едно силно движение на пазара обаче е достатъчно, за да отмени всичките ви предишни постижения и дори да източи целия ви депозит.
 
И може би основният недостатък на скалпирането е постоянното напрежение.
 
Скалпирането изисква постоянно наблюдение на пазара, което може да бъде доста стресиращо. Необходимо е да имате стоманени нерви, за да можете да търгувате при такива условия: няма място за грешка. Така че, ако останете в този режим на търговия дълго време, най-вероятно ще загубите депозита си.
 
И все пак напредналите технологии са от голяма помощ при търговията.
 
С развитието на софтуера за търговия, различни автоматизирани системи за търговия (ATS) станаха достъпни за скалпиране. Скалпирането постепенно се превръща от ежедневно наблюдение на котировките в писане и непрекъснато актуализиране на програмата, която работи през цялата търговска сесия и събира стотинките при всеки тик. Някои търговци казват, че е невъзможно да се създаде автоматизирана система за търговия за скалпиране, тъй като интуицията на търговеца играе важна роля в тази стратегия. И все пак, програмата за търговия може да улесни много процеса.
 
За да обобщим, бихме искали да цитираме известния скалпер Парамон:

„Скалпирането за мен е метод за търговия, който съответства на моя психологически тип. Подобно на всяка друга стратегия, той има своите предимства и недостатъци. Например при дългосрочната търговия получаваме много свободно време. Същото не може да се каже за скалпирането. При скалпирането трябва да работите през целия търговски ден и се чувствате изтощени в края му. От друга страна, скалперът може да спечели много повече от търговец, който предпочита средносрочната или дългосрочната търговия. Освен това процесът на движение на цената е винаги пред очите ви и можете бързо да реагирате на всякакви промени на пазара. Именно тази досадна търговия ви позволява да придобиете безценен опит. Също така получавате по-добро разбиране за движението на цените на тази конкретна валутна двойка и развивате умението за прогнозиране на по-нататъшни пазарни ситуации. И в онези дни, когато печелите печалба, равна на размера на депозита ви, се чувствате окуражени за останалата част от седмицата.“

Моля, попълнете формуляра по-долу:

Thank you! Is there anything you would like to add?

How would you rate the answer you received?

Leave your comment (optional)

Вашата обратна връзка е много важна за нас.
Благодарим Ви, че отделихте време за попълване на нашето онлайн проучване

smile""