Support service
×

Media mobilă simplă

Media mobilă simplă
Forma simplă a [[Mediei mobile (MA)]] este SMA. Acest tip de indicatori de analiză tehnică este reprezentat ca o curbă pe graficul de preț, a cărei sarcină primară este de a uniformiza (sau filtra) modificările de preț, pentru a arăta tendințele majore ale prețului unei perechi valutare.
Curbele SMA aproximează graficul prețurilor. Pentru a înțelege astfel de curbe, este important să realizăm principiul reprezentării sale. Pentru un anumit punct de timp de-a lungul axei x, în procesul de construcție sunt luate în considerare un număr de puncte recente, în funcție de coeficientul de netezire ales. Valoarea (prețul) tuturor punctelor este rezumată, iar rezultatul este împărțit la coeficient. Prin urmare, din punct de vedere matematic, SMA este o medie aritmetică. Majoritatea aplicațiilor de analiză tehnică realizează curbele SMA în mod automat, dar formula matematică pentru trasare trebuie totuși înțeleasă.
Pentru valoarea coeficientului de netezire n, formula matematică pentru SMA este următoarea:
 
SMA = (P(n) + P(n-1) + ... + P(1)) / n,
 
unde P(n) - este prețul de închidere al intervalului de timp curent, P(n-1) - prețul de închidere al intervalului de timp de tranzacționare anterior, și așa mai departe.
 
Cu cât coeficientul de netezire este mai mare, cu atât mai multe perioade de tranzacționare anterioare sunt luate în considerare și cu atât curba devine mai netedă. După cum se observă din formulă, fiecare punct n este la fel de semnificativ în trasarea curbei SMA. Aceasta înseamnă că pentru un anumit moment (al perioadei de tranzacționare) prețul actual are o importanță similară cu numărul de prețuri anterioare. Așadar, cu cât valoarea coeficientului este mai mare, cu atât mai puțină curbă SMA amintește graficul de preț. Prin curbele cu coeficientul mai mare se poate observa tendința pe termen lung, iar prin cele cu coeficientul mai mic - se observă o tendință pe termen scurt. Prin unghiul de înclinare a curbelor, se poate observa puterea (viteza) mișcării pieței. Uneori, pentru a construi curbele pentru analiză împreună cu prețurile de închidere și de deschidere, se folosesc prețurile minime și maxime.
 
Curbele SMA permit anticiparea modificării cursului valutar, deoarece reflectă mișcarea prețurilor.
 
Cu cât coeficientul de netezire SMA este mai mare, cu atât curba devine mai plană. Cu cât curba este mai netedă, cu atât reacționează mai lent la modificările prețurilor de pe piață. Prin urmare, analizând SMA cu un coeficient ridicat, riscăm să sărim peste o bună oportunitate de intrare sau de ieșire de pe piață, ceea ce va duce la pierderi de profit. Dimpotrivă, cu cât coeficientul de netezire SMA este mai mic, cu atât curba este mai puțin uniformă. Cu cât curba este mai puțin aplatizată, cu atât răspunde mai repede la schimbările de preț de pe piață. Însă, analizând SMA cu un coeficient scăzut, riscăm să luăm o decizie intempestivă de intrare sau ieșire de pe piață și pierderi goale, deoarece un astfel de indicator este mai mult influențat de zgomotul statistic - vârfurile de preț accidentale. Astfel de vârfuri se întâmplă pe Forex atunci când sunt publicați indicatori economici importanți ai analizei fundamentale sau în momentele de intervenții semnificative ale participanților pe piață. Astfel, există un compromis între deschiderea unei poziții la timp și deschiderea greșită a poziției.
 
Curbele SMA sunt eficiente, atunci când pe piață s-a format o anumită tendință. Dacă nu există o tendință, iar tranzacția este menținută în interiorul diapazonului orizontal, curbele SMA pot da multe semnale false, de aceea este irațional să le folosim. Adesea, pentru a lua o decizie, curbele sunt analizate toate împreună, atunci când sunt luate în considerare mai multe curbe cu coeficienți diferiți. Este acceptată analiza unghiurilor de înclinare a curbelor, încrucișarea și traversarea lor pe graficul de preț, direcția (ascendentă sau descendentă), momentul în care are loc încrucișarea și o serie de alți factori. Unii dintre factori, care indică începutul, confirmarea sau sfârșitul tendinței, sunt prezentați mai jos:
 
- puterea tendinței de creștere este confirmată dacă graficul prețurilor se află deasupra curbei SMA; iar puterea de scădere este confirmată atunci când graficul prețurilor se află sub această curbă.
 
- întoarcerea curbei SMA în sus cu înclinarea pozitivă a graficului de preț denotă un semnal de cumpărare; în timp ce întoarcerea sa în jos cu înclinarea negativă a graficului de preț indică un semnal de vânzare.
 
- încrucișarea de către curba prețului a curbei SMA în sens descendent (cu înclinarea negativă a ambelor) se citește ca un semnal de vânzare, iar încrucișarea în sens ascendent (cu înclinarea pozitivă a ambelor) se citește ca un semnal de cumpărare.
 
- încrucișarea în sus de către curba SMA lungă a curbei SMA scurte este considerată a fi un semnal de cumpărare și viceversa.
 
- presupunând care dintre curbele SMA sunt orientate în sus sau în jos, se determină tipul de tendință: ascendentă, descendentă (pe termen scurt, mediu și lung).
 
- momentele în care există cea mai mare divergență între cele două curbe SMA cu parametri diferiți sunt considerate un semnal pentru o posibilă schimbare de tendință.


Curbele SMA au un dezavantaj important, și anume faptul că toate prețurile care le compun cântăresc la fel. Ar fi mai logic să se acorde o pondere mai mare prețurilor recente și o pondere mai mică prețurilor de lungă durată. O astfel de abordare ar putea permite evitarea problemelor din graficul de prețuri cu analiza modificărilor rapide de preț, care au fost deja discutate. Deoarece astfel de schimbări ar influența mai mult punctul temporal actual al curbei SMA și mai puțin - punctele temporale următoare. Această abordare este prezentată în indicatorii mediei mobile exponențiale și ponderate.

Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""