Support service
×

Teoria Haosului

Cerul este limita pentru traderi atunci când vine vorba de speculații financiare. Fie folosesc metode de cazino, fie neglijează gestionarea riscurilor. Uneori se adâncesc în matematică cu scopul de a căuta modele în comportamentul evident haotic al pieței. Indiferent de direcția cunoașterii, ea duce întotdeauna la noi descoperiri.

Bill Williams poate fi considerat fondatorul Teorii Haosului. El a fost primul care a sugerat utilizarea fractaliilor în tranzacționare. Fractalii sunt câteva formațiuni geometrice a căror caracteristică principală este autosimilaritatea, adică o structură de proporții mari este formată din elemente mai mici. Această structură repetă forma componentelor mai mici. Teoria spune că aceasta este proprietatea specială care stă la baza tuturor elementelor naturale, de la albia râului până la celulele creierului uman.

Cum pot fi fractalii utili în tranzacționare?! Puteți observa destul de des că unele dintre tiparele din diagrame apar cu o regularitate surprinzătoare în proporții mari și mai mici. În acest fel, se poate concluziona că piața își repetă mișcările după un timp similar cu elementele deja existente. Dacă stabiliți aceste cifre, atunci prognozele pot fi mai exacte și, prin urmare, utilizate la propria voință. Bill Williams a sugerat definirea unui fractal Forex sub forma mai multor lumânări, dintre care una va fi un nivel local scăzut sau mare în intervalul de timp dat. Pentru simplitate, el a dezvoltat un indicator care a devenit foarte popular. În zilele noastre, se spune că este un instrument standard pentru platforma de tranzacționare MetaTrader4.

Astăzi, Teoria Haosului s-a dezvoltat sub o nouă formă care este destul de departe de ideea inițială a lui Bill Williams. Cu toate acestea, punctul principal a rămas același - căutarea modelelor autosimilare pe diagrame pentru a prezice mișcarea prețurilor. În cadrul teoriei moderne a fractalilor, traderii nu caută fractalii, ci monade, formațiuni care sunt mai mari decât cinci-șase lumânări bazate pe autosimilaritate. În plus, Teoria Oglindirii Pieței, ramura teoriei fractalului, a mers chiar mai departe susținând că piața se oglindește singură la atingerea anumitor puncte. Exemplele oferite de piață sunt uimitoare. Este surprinzător cât de precisă poate fi prognoza bazată pe această teorie. Mai mult decât atât, susținătorii teoriei oglindirii spun chiar că și evenimentele imprevizibile de natură fundamentală au fost deja luate în considerare de piață. Un exemplu tipic este atacul terorist de la Londra: graficul valutar nu arăta nici un fundal tehnic pentru o creștere, dar înainte de aceasta, indicatorii oglindiți indicau un impuls puternic.


Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""