Форекс обучение


Мартингейл

Стратегията за мартингейл е популярна сред играчите на хазартни игри от 18-ти век. Основната идея на тази стратегия за залагане се крие в постоянното увеличаване на залозите след всяка загуба. По този начин всички предишни загуби лесно се покриват с една печалба. Размерът на залога става минимален веднага щом играчът спечели. Тази стратегия работи перфектно в игри като „глави или опашки“ и „повече или по-малко“ с изплащания повече от 2 към 1 (ако изплащането е 2:1, една печалба ще покрие всички загуби, но не повече). Приложим ли е този подход за търговия с валута?
 
Казано по-просто, обменният курс може да се покачва или намалява. С други думи, ако ограничите поръчката чрез ясни стопове и тейк-профит, тогава разликите от такива игри стават минимални. Вместо размера на залога, стойността на поръчката се увеличава. По този начин търговията престава да зависи от анализи, новинарски съобщения и други събития, които оказват влияние върху ценообразуването.
 
Въпреки своята простота, методът има някои недостатъци. Първият проблем е балансът: той трябва да е достатъчно голям, за да издържи повече от 5 (поне!) последователни увеличения в обема на поръчките. Нещо повече, всеки дилинг център прилага автоматичен стоп, в случай че размерът на депозита намалее до 10% от първоначалната сума.
 
На второ място, трябва да се вземат предвид движенията нагоре или надолу на валутния курс. Вероятността от падане на глави или опашки при безкраен брой игри обикновено е ½. Въпреки това, при търговията на фона на отчетлив низходящ тренд, едва ли ще бъде възможно да се затворят всички 10 поръчки за покупка с печалба. Най-много само 1-2 от 10 поръчки ще бъдат печеливши.
 
Освен това, ако вместо да увеличите обема на поръчките, поставите тейк-профит по-високо или я увеличите заедно с обемите, вероятността от загуби също се увеличава, тъй като стоп-лос се задейства. Въпреки всички правила за управление на капитала, ще трябва да поддържате съотношението стоп/профит на 1:1. В противен случай печелившата сделка може да отнеме месеци.
 
Накрая трябва да се спомене психологическият фактор. Когато натрупате критичния баланс (сумата на баланса, която позволява търговия с големи обеми и може да доведе до големи загуби в случай на загубена сделка), може да бъде много трудно да се контролират емоциите. Ето защо е много трудно да започнете с минималната стойност на поръчката, когато видите, че се случва поредната загуба.
 
Както можете да видите, методът на мартингейл не работи добре като основна стратегия. И все пак мартингейл е чудесна опция, която помага да се проследи прогресивното нарастване на стойността на поръчките. По-късно ще обсъдим как правилно да използвате този метод, когато търгувате на Форекс пазара.

Избрани статии

Проблеми с депозит/теглене

Проблеми с депозит/теглене

Каква е минималната сума за депозит?

Каква е минималната сума за депозит?

Финансирайте вашия акаунт, използвайки някой от наличните методи