Support service
×

Глава 8. Търговски сесии

Въпреки факта, че Форекс пазарът работи в рамките на 24 часа, има определени времеви рамки, през които той може да бъде повече или по-малко активен по отношение на транзакции с различни валути. Това може да се обясни с работното време на основните световни финансови пазари.
 
Общоизвестно е, че има часови зони. Що се отнася до Русия, тя е уникална държава, чиято територия се простира в 9 часови зони. Това означава, че в един момент местното време варира в различните градове по света, а денят в една част на планетата може да означава нощ в друга. За улеснение беше въведено Гринуишко време или координирано универсално време, обозначено като GMT (Гринуишко меридианско време). GMT е местно време в района на меридиана Гринуич (среден). Тази зона включва такива европейски държави като Великобритания и Португалия.
 
Като търговец на Форекс пазара можете да бъдете във всяка част на света, но е важно да знаете в коя часова зона се намирате и как вашето местно време съответства на местното време на глобалните финансови центрове.
 
Струва си да се отбележи, че в някои страни се практикува лятно часово време, така че през различните сезони такива страни ще бъдат в два съседни часови пояса. Зимните часови зони са илюстрирани на снимката.
 
Дейността на Форекс пазара е разделена на 4 търговски сесии: Тихоокеанска, Азиатска, Европейска и Северноамериканска. Всяка сесия е активна през работното време на съответния регион.
 
Тихоокеанската сесия започва първа, когато се отворят финансовите пазари на Уелингтън (Нова Зеландия) и Сидни (Австралия). Азиатската сесия е следващата, която предстои да бъде открита, включително Токио (Япония), Хонконг (Хонг Конг) и Сингапур (Сингапур). Най-активната търговия по време на тези сесии е фиксирана с британски паунд: GBP/JPY, GBP/CHF. Освен това се търгуват и следните двойки, които включват щатския долар: USD/JPY, AUD/USD и NZD/USD, тъй като откриването на азиатската сесия е последвано от закриването на североамериканската сесия от предния ден. Еврото почти не се търгува преди откриването на европейската сесия в Лондон.
 
Европейската сесия започва в края на тихоокеанската и азиатската търговски сесии. Основните финансови центрове в Европа започват работа в Лондон (Англия), Франкфурт/Майн (Германия) и Цюрих (Швейцария). Лондон е най-големият финансов център в света, представляващ 30% от целия обем на валутни сделки. По време на европейската сесия активно се търгуват двойки с британски паунд (GBP) и евро (EUR). Японската йена (JPY), напротив, губи инвеститорския апетит по това време на търговския ден. Освен това, следните двойки се търгуват с щатски долар: USD/CHF, USD/CAD, EUR/USD.
 
В средата на европейската сесия пазарът на Северна Америка отваря врати, започвайки от финансовия център в Ню Йорк (САЩ), около 15% от общия обем на Фрекс търговия се извършва тук. Повечето сделки се извършват в рамките на оперативния период както на европейските, така и на северноамериканските търговски сесии, когато ликвидността на такива двойки като: USD/CHF, GBP/USD, USD/CAD и EUR/USD е много голяма. Към средата на северноамериканските часове за търговия, когато Лос Анджелис се събужда, търговията в Европа спира, поради което ликвидността на европейските кръстосани курсове (EUR/GBP и EUR/CHF) спада. Опитните търговци почти не търгуват с тези двойки по време на търговските часове в Северна Америка.
 
През летния или зимния сезон времето в различните финансови центрове по света се различава от универсалното време GMT ​​по брой часове, показани в таблицата по-долу:
 
Финансовият център: часовата разлика от GMT: зима/лято:
 
Уелингтън: +11/+12
 
Сидни: + 9/+10
 
Токио: +9/+9
 
Хонконг: +8/+8
 
Сингапур: +7/+8
 
Москва: +3/+4
 
Франкфурт/Майн: +1/+2
 
Цюрих: +1/+2
 
Лондон: 0/+1
 
Ню Йорк: -5/-4
 
Лос Анджелис: -8/-7
 
Отгоре се вижда, че всички страни практикуват лятно часово време, тъй като те са в едни и същи часови зони през зимата и през лятото.
 
Търгувайки на Форекс пазара, трябва да вземете предвид не само дейността на големите финансови центрове по време на търговските сесии, но също така да не забравяте, че финансовите пазари са затворени през уикендите и официалните празници.
 
Активността на световния борсов пазар се забавя през тези дни, следователно и ликвидността намалява. Пазарът сякаш замръзва в очакване. Дори реакцията на пазара на съществени глобални събития се отлага до понеделник (следващия работен ден). Това е причината професионалните играчи на пазара да се опитват да затворят всички отворени позиции в петък (за отваряне и затваряне на позициите ще говорим по-късно), за да избегнат неочаквани колебания на валутния курс, причинени от събития, случващи се през уикендите.
 
В понеделник Форекс пазарът обикновено е в изчакване и няма динамични сделки. Участниците просто се опитват да определят доминиращите тенденции в движението на курсовете. От вторник започва активна търговия и тя продължава до края на северноамериканската сесия в петък.

Моля, попълнете формуляра по-долу:

Thank you! Is there anything you would like to add?

How would you rate the answer you received?

Leave your comment (optional)

Вашата обратна връзка е много важна за нас.
Благодарим Ви, че отделихте време за попълване на нашето онлайн проучване

smile""