Support service
×

Capitolul 11. Margin call

De fiecare dată când un comerciant își deschide o poziție prin intermediul unui broker online (o companie de tranzacționare), partea de fonduri din contul său devine blocată. Această parte se numește depozit de garanție și este utilizată pentru a garanta faptul că, un comerciant nu va pierde niciodată mai mult decât are în contul său. Fondurile deblocate se numesc marjă gratuită și pot fi utilizate pentru deschiderea de noi poziții. Dar nu se recomandă utilizarea tuturor sumelor de sold pentru pozițiile deschise, deoarece este necesară și marjă gratuită pentru acoperirea pierderilor actuale (pierderi temporare) ale pozițiilor deschise care se pot transforma în pierderi suferite dacă poziția este închisă în momentul curent.

Dacă un client nu dispune de fonduri suficiente pentru a acoperi pierderile actuale, atunci are loc așa-numita apelare în marjă, semnalând că contul ar trebui completat. În caz contrar, poziția este închisă automat de către broker, rezultând pierderi reale ale clientului. Pierderile actuale pot fi cauzate de o mișcare a ratei neprevăzute, în direcția opusă unei poziții deschise. De exemplu, ați plasat o tranzacție îndelungată pe USD / JPY, iar dolarul a început să scadă. Nu înseamnă că veți suferi pierderi, deoarece într-un anumit moment rata se poate inversa, iar dolarul SUA va începe să se miște din nou în sus. Dar dacă într-un moment al scăderii ratei dolarului față de yen, nu vor exista suficiente fonduri în contul dvs. pentru a rezista pierderilor actuale - poziția dvs. va fi închisă automat și veți face față pierderilor reale.

Soldul contului este împărțit în depozit de garanție și marjă gratuită. Mărimea depozitului de garanție depinde de mărimea pârghiei oferită de compania tranzacționantă (a se vedea articolul anterior), de tipurile de loturi cu care lucrează comerciantul și de numărul de astfel de loturi. Cu un levier 1:50 și o poziție lungă USD / JPY deschisă de un mini-lot (10.000 USD), mărimea depozitului de garanție va fi egală cu 10.000 / 50 = 200 USD. Dacă ați avut 1.000 de dolari în contul nostru - 200 de dolari au fost înghețați, 800 de dolari - la dispoziția dvs.

Din momentul deschiderii unei poziții, profitul și pierderile curente sunt calculate, deoarece rata dolarului față de yen fluctuează constant. Imaginați-vă că pierderile actuale s-au ridicat la 800 USD, adică ne confruntăm cu o alegere: fie să închidem poziția care va duce la pierderi de 800 USD, fie să așteptăm în continuare. Dar poziția este încă deschisă și rata se poate transforma într-o altă direcție, aducând profit. Încă credem că deschiderea unei poziții îndelungate a fost o decizie corectă. Dar compania care tranzacționeaza își dă seama că, dacă pierderile actuale depășesc soldul contului nostru, atunci va trebui să gestioneze deficitul prin intermediul propriilor bani, care cu siguranță nu este de dorit pentru companie. În acest caz, companiile comerciale își acoperă riscurile, astfel încât imediat ce cheltuielile dvs. de funcționare acoperă o anumită parte a depozitului dumneavoastră de securitate - apelul în marjă este activat și toate pozițiile deschise sunt închise automat.

Numai partea neatinsă a depozitului dvs. de securitate este lăsată în contul dvs., care se transformă în marjă gratuită. De exemplu, 30% din depozitul de securitate este o valoare prag - ceea ce înseamnă că, atunci când apelul în marjă este activ, doar 70% din depozitul dvs. de securitate este lăsat în contul dvs. În exemplul nostru cu apel în marjă la o poziție lungă în dolari, va fi lăsat 0,7 * 200 = 140 USD pe cont. O astfel de sumă nu va fi suficientă nici măcar pentru a deschide o poziție, așa că trebuie adăugate fonduri suplimentare în cont.
Ce mișcare de rată trebuie să se întâmple pentru activarea apelului în marjă? Să presupunem că rata dolarului american față de yen era la 104,75 / 85 în momentul deschiderii poziției. Cu alte cuvinte, am cumpărat dolari pentru 104,85 yeni pe dolar. Poziția este închisă printr-o tranzacție inversă, adică dolarul este vândut pentru yeni, iar profitul / pierderea este reevaluat în dolari. Să presupunem că dimensiunea spread-ului este fixă ​​(10 sâmburi) și că suntem interesați de o astfel de ofertă USD / JPY X / (X + 10), care va determina apelul în marjă. Deoarece avem o poziție deschisă de un mini lot (10.000 USD), 200 USD reprezintă suma depozitului de garanție, 800 USD - marjă gratuită, deci obținem următoarea ecuație:

10.000 * (104,85 - X) / (X + 10) = 800 + 0,3 * 200

S-a dovedit că X = 95,76. Deci, cotația care activează apelul în marjă arată astfel: USD / JPY 95,76 / 86. Vedem că rata trebuie să scadă cu 900 de puncte pentru a induce apelul în marjă. În practică, pentru o ajustare atât de mare a ratei este necesară mult timp, deci este puțin probabil să activăm apelul în marjă.

 
Ce s-ar întâmpla dacă deschidem o poziție cu 4 mini-loturi în loc de unul (în valoare de 40.000 $)? Apoi, depozitul de garanție ar ajunge la 800 USD, marjă gratuită - 200 USD, iar ecuația noastră ar fi următoarea:
 
4 * 10.000 * (104,85 - X) / (X + 10) = 200 + 0,3 * 800

 
În această ecuație X ar fi egal cu 103.6. Deci, cotația care activează margin call ar fi 103.60 / 70. Vedem că într-un astfel de caz, mișcarea ratei cu puțin mai mult de 100 de puncte ar aduce în acțiune margin call . Merită subliniat faptul că fluctuația prețului de 100 de puncte în timpul zilei de tranzacționare - este o situație obișnuită pe Forex. Acest exemplu arată că cu cât este mai mare numărul pozițiilor deschise, cu atât mai puține fonduri rămân pe marja liberă, cu atât este mai mare oportunitatea de a înregistra un margin call. Luați acest aspect în serios!
 
Din cele menționate mai sus, se poate concluziona că pentru evitarea apelului în marjă este necesar să supraveghem toate pozițiile deschise și să le închidem în avans pentru a minimiza pierderile dacă tendința se schimbă în una nefavorabilă. Pentru a scuti comerciantul de supravegherea permanentă a cotațiilor, a fost introdusă opțiunea „comandă limită”. Prin intermediul acestuia, veți putea specifica valori prag pentru pierderile curente atunci când deschideți o poziție (stop-loss) și profitul curent (țintă, luați profit). De îndată ce profitul și pierderile actuale depășesc valorile pragului - poziția va fi închisă automat. Spre deosebire de o comandă de piață care vine ca o comandă de deschidere sau închidere a unei poziții la cursurile de piață curente, comenzile limitate vă limitează riscurile de pierdere și câștigurile dumneavoastră așteptate.

 
Pe scurt, în calitate de trader trebuie să vă fie foarte frică de margin call, deoarece activarea acestuia vă poate aduce falimentul. Din acest motiv, încercați să evitați situațiile în care o mare parte a contului dumneavoastră este "înghețată" pentru o depunere de securitate și urmăriți free margin pentru a fi suficientă. Nu încercați să deschideți poziții pentru toate fondurile gratuite din contul dumneavoastră și să utilizați comenzi limită pentru acoperirea posibilelor pierderi și câștiguri anticipate!

Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""