Support service
×

Търговия с изтегляне (Pullback Trading)

По правило участниците на пазара се разделят на няколко групи, като всеки от тях предпочита собствените си методи на търговия. Трудно е да се каже какво е точното съотношение на поддръжниците на различни методи. Склонни сме обаче да мислим, че повечето търговци се придържат към търговията с изтегляне, въпреки факта, че това е доста рискована стратегия.
 
Изтеглянията (пулбек) се случват неизбежно, защото пазарът не може постоянно да се издига или спада. Растежът трябва да бъде придружен от спада и обратно. За да се определи потенциално изтегляне на графиката, е необходимо да се анализира внимателно пазара с помощта на различни елементи. В този случай на помощ идва класическият технически анализ с различните му елементи.
 
Както можете да видите, проблемът е достатъчно голям. За да се разработи и приложи какъвто и да е метод за търговия, е от съществено значение да има достатъчно познания за пазарния анализ. В случай на пазарен анализ с използване на стратегия за търговия с изтегляне е необходимо внимателно да се изберат конкретните елементи на техническия анализ и да се зададат правилно параметрите на тези елементи.
 
Проблемът на теорията на изтеглянето е, че всяко обръщане спрямо текущия тренд може да бъде интерпретирано от търговеца като изтегляне. Но всъщност вместо това може да настъпи обръщане на тренда, така че определянето може да бъде доста неясно. Всичко зависи от вашия индивидуален подход.
 
Най-простата и ефективна стратегия за търговия с изтегляне е купуването близо до нивото на подкрепа. Вашите собствени линии, както и пълзящи средни, могат да се използват като ниво на подкрепа. Освен това можете да използвате или една пълзяща средна, или комбинация от тях. Както пълзящите средни, така и нивата на подкрепа работят добре за тази стратегия. Така че, всъщност няма значение кое от тях ще изберете. Въпросът е само какъв период за пълзящи средни трябва да бъде зададен.
 
Ако рзгледате по-внимателно този въпрос, ще видите, че всеки търговец се стреми да реализира по-голяма печалба. Работата е там, че за да получи огромни печалби, търговецът трябва да използва по-дълги времеви рамки. Първо, това ще даде възможност за по-голямо доверие в нивото на подкрепа. На второ място, това ще направи възможно получаването на повече печалба. Ако е така, тогава стратегията за търговия в по-дълги срокове заслужава повече внимание. Следователно, когато се определят параметрите на пълзящи средни стойности, се препоръчва да изберете стойностите от 50 и нагоре. За всяка валутна двойка трябва да изберете различни стойности за пълзящи средни.
 
Сега да обсъдим основна стратегия за изтегляне.
 
Първото нещо, което трябва да направим, е да установим съответствие между дневната и седмичната графика. Вземете седмична графика на валутна двойка и задайте посоката на тренда според пълзящите средни. Задайте параметрите на пълзящите средни, като вземете предвид особеностите на определена валутна двойка. Например те ще бъдат 50, 100 и 200. След това изградете нивата на подкрепа и съпротива.
 
На второ място, необходимо е да се свърже седмичния тренд с дневния тренд. Често търговците използват нивата на Фибоначи корекция в тази стратегия за търговия. Това дава възможност да се определи нивото на скрита подкрепа в случай на изтегляне на цената. Проблемът е, че въпреки привидната простота, този подход е доста труден и търговията въз основа на тази теория става много по-сложна.

Трудността се крие във факта, че трябва да определите правилно нивото на корекция. Ето защо трябва да бъдете особено внимателни, когато определяте това ниво. Като правило, нивата на по-дълбока корекция са по-надеждни. Затова се препоръчва да следвате 62% ниво на корекция, за да сте на сигурно място. Използвайки това ниво, е необходимо да се уверите, че то съответства на пълзящите средни стойности, които трябва да са в зоната на това ниво.
 
Също така не забравяйте да използвате допълнителни компоненти на техническия анализ. По отношение на описаната стратегия можете да използвате RSI и Стохастик. Когато цената се върне към нивото на подкрепа, препоръчително е да се вземат предвид стойностите на тези показатели, например Стохастик. Ако по това време линията на индикатора се намира в зоната на свръхпокупка, това ще бъде добър сигнал за обръщане. Освен това, когато анализирате ситуацията, анализът на японските свещници работи добре. Бичият свещник при очакваното дъно на изтеглянето също прави този сигнал по-значителен.
 
И накрая, трябва да отваряте позиции само когато всички елементи следват подобна динамика. По този начин цената трябва да достигне нивото на подкрепа, докато индикаторът Стохастик трябва да излезе извън зоната на свръхпокупка. Нещо повече, бичият свещник трябва да се формира в потенциалната зона на обръщане. Обикновено най-подходящото време за отваряне на позиция е, когато видите свещник, потвърждаващ вашето предположение, т.е. бичи свещник в нашия случай.
 
Дадената търговска стратегия има много последователи. Предимството ѝ е, че се представя еднакво добре както с възходящи, така и с низходящи трендове. Още един фактор в полза на тази стратегия е анализът на по-големи времеви рамки. Разбира се, не искаме да кажем, че настоящата стратегия е абсолютно неефективна в краткосрочен план. Все пак повечето търговци предпочитат да я използват за по-дълги периоди от време. Така или иначе, ако искате да приложите тази стратегия при търговия в рамките на деня, трябва да търсите ефективни параметри за всички елементи, които използвате.

Споделете Вашето мнение

Благодарим Ви! Има ли нещо, което бихте искали да добавите?

Как бихте оценили отговора, който получихте?

Оставете Вашия коментар (по избор)

Вашата обратна връзка е много важна за нас.
Благодарим Ви, че отделихте време да попълните нашата онлайн анкета.

smile""