Support service
×

Teoria Dow

Teoria Dow este o teorie care descrie comportamentul prețurilor acțiunilor în timp. Teoria se bazează pe o serie de publicații ale lui Charles H. Dow (1851-1902), un jurnalist american, primul editor al "The Wall Street Journal" și unul dintre fondatorii "Dow Jones and Co". După moartea lui Dow, teoria a fost rafinată de William P. Hamilton, Charles Rhea și George Schaefer și a fost denumită "teoria Dow". Dow însuși nu a folosit acest termen.
 
Teoria Dow este o bază a analizei tehnice. Aceasta constă în șase principii de bază.
 
Există trei tipuri de tendințe
Definiția unei tendințe dată de Dow este următoarea: într-o tendință ascendentă (descendentă), fiecare următoarea creastă și fiecare depresiune ar trebui să fie mai mare (mai mică) decât cea anterioară.
 
Conform teoriei Dow, există trei tipuri de tendințe: primare (sau pe termen lung), secundare (sau intermediare) și minore (sau pe termen scurt).
 
Fiecare tendință primară are trei faze
Teoria Dow confirmă faptul că fiecare tendință primară este formată din trei faze: faza de acumulare, faza de participare a publicului și o fază de panică. În timpul primei, majoritatea investitorilor raționali încep să cumpere (vândă) acțiuni contrar opiniei colective a pieței. Această fază nu este însoțită de mișcări bruște ale prețurilor, deoarece numărul acestor investitori este mic. La un moment dat, uniie jucători de pe piață surprind o nouă tendință, iar comercianții activi, folosind analiza tehnică, încep să îi urmeze pe investitorii raționali. Această fază presupune mișcări de preț. În timpul celei de-a treia faze, noua tendință este recunoscută de întreaga piață și începe agio. În acest moment, investitorii maturi încep să obțină profitul și închid pozițiile.
 
Piața bursieră ține cont de toate știrile
 
Prețul acțiunilor reacționează rapid la orice informație nouă. Aceasta se referă nu numai la indicatorii financiari și economici, ci și la orice știre în general. Această afirmație a teoriei Dow este conformă cu Ipoteza pieței eficiente.
 
Indicii bursieri trebuie să se confirme reciproc
Această afirmație se aplică indicilor Dow Industrial și Rail Averages. Conform teoriei Dow, tendința actuală și semnalele de inversare a tendinței trebuie să fie confirmate de ambii indici. Și se acceptă o oarecare incorectă sincronizare a semnalelor, adică unul dintre semnale poate da un semn de inversare a tendinței mai devreme decât altul. Tendințele sunt confirmate de volumul tranzacțiilor.
 
Dow a considerat că pentru definirea tendinței este necesar să se ia în considerare volumul tranzacțiilor. Modificarea prețului acțiunilor cu un volum mic de tranzacții poate fi explicată prin numeroase motive și nu caracterizează evoluția tendinței actuale sau a unei noi tendințe.
 
Tendința rămâne în vigoare până când se produce o inversare evidentă a acesteia
Această afirmație ar trebui explicată astfel: tendința tendinței de continuare, astfel încât schimbările de preț care nu corespund tendinței, în cazul în care nu sunteți sigur, ar trebui interpretate ca o corecție temporară, dar nu ca o inversare a tendinței.

Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""