Pendidikan forex


Teori Dow ialah teori yang menerangkan tingkah laku harga saham dengan masa. Teori ini berdasarkan siri penerbitan oleh Charles H. Dow (1851-1902), seorang wartawan Amerika, editor pertama 'The Wall Street Journal' dan salah seorang pengasas 'Dow Jones and Co'. Selepas kematian Dow, teori itu telah diperhalusi dan diperbaiki oleh William P. Hamilton, Charles Rhea, dan George Schaefer dan dinamakan sebagai 'teori Dow'. Dow sendiri tidak menggunakan istilah ini.

Teori Dow adalah asas analisis teknikal. Ia terdiri daripada enam prinsip asas.

Terdapat tiga jenis trend

Dow mentakrifkan arah aliran seperti berikut: dalam arah aliran menaik (menurun), puncak dan palung berikut harus lebih tinggi (lebih rendah) berbanding yang sebelumnya..

Menurut teori Dow, terdapat tiga jenis trend: primer (atau jangka panjang), sekunder (atau pertengahan), dan minor (atau jangka pendek).

Setiap aliran utama mempunyai tiga fasa

Teori Dow mengesahkan bahawa setiap aliran utama terdiri daripada tiga fasa: fasa pengumpulan, fasa penyertaan awam dan fasa panik. Pada masa dahulu, kebanyakan pelabur rasional mula membeli (menjual) saham yang bertentangan dengan pendapat kolektif pasaran. Fasa ini tidak disertai oleh pergerakan harga yang mendadak kerana bilangan pelabur tersebut adalah kecil. Pada satu ketika, sesetengah peserta pasaran melihat trend baharu, dan pedagang aktif, menggunakan analisis teknikal, mula mengikuti pelabur yang bijak. Fasa ini melibatkan pergerakan harga. Semasa fasa ketiga trend baru diiktiraf oleh seluruh pasaran dan bermula. Pada ketika ini, pelabur berpengalaman mula mendapat keuntungan dan menutup kedudukan dagangan mereka.

Pasaran saham mengambil kira semua berita

Harga saham bertindak balas dengan cepat kepada sebarang maklumat baharu. Ia melibatkan bukan sahaja petunjuk kewangan dan ekonomi tetapi juga sebarang berita secara umum. Kenyataan teori Dow ini mematuhi Hipotesis Pasaran Cekap.

Indeks saham mesti saling mengesahkan

Kenyataan sedemikian digunakan untuk indeks Dow Industrial dan Rail Averages. Di bawah teori Dow, arah aliran semasa dan isyarat kepada arah aliran terbalik mesti disahkan oleh kedua-dua indeks. Dan beberapa ketidakseimbangan isyarat boleh diterima, iaitu salah satu isyarat mungkin menunjukkan pembalikan arah aliran lebih awal daripada yang lain. Jumlah dagangan mengesahkan arah aliran.

Dow berpendapat bahawa untuk menentukan arah aliran adalah perlu untuk mengambil kira jumlah dagangan. Perubahan harga saham dengan volum dagangan yang kecil boleh dijelaskan oleh pelbagai sebab dan tidak mencirikan perkembangan aliran semasa atau aliran baharu.

Arah aliran akan berterusan sehingga pembalikan yang jelas berlaku

Kenyataan ini harus dijelaskan seperti berikut: arah aliran cenderung kepada kesinambungan, jadi perubahan harga yang tidak sepadan dengan arah aliran, sekiranya anda tidak pasti, harus ditafsirkan sebagai pembetulan sementara tetapi bukan pembalikan arah aliran.

Artikel pilihan

Jumlah minimum pendepositan

Jumlah minimum pendepositan

Komisen

Apakah komisen yang dikenakan semasa mendeposit atau mengeluarkan dana

Sila pilih kaedah yang tersedia untuk menambah nilai ke akaun anda