Форекс обучение


Флуктуации на тенденцията и обхвата (Fluktuatsii na tendentsiyata i obhvata)

Тенденцията съществува, докато цените поддържат тенденцията да се повишават и понижават с течение на времето. Когато тенденцията е възходяща, всяка последваща ниво на подкрепа и съпротива надминава предшестващото. По време на низходящата тенденция всяко последващо ниво на ниски и високи цени на подкрепа и съпротива е по-ниско от предишното. Вариациите в диапазона на подкрепа и съпротива се случват приблизително на същите нива.

Тактиките на операциите по време на тенденциите и операциите с вариациите в диапазона са различни. Отварянето на дългосрочни позиции по време на възходящата тенденция и краткосрочни позиции по време на низходящата тенденция донесе печалба по време на съществуването на тенденцията. Напротив, когато вариациите се случат в диапазона, е необходимо да се затвори при най-слабите сигнали за обрат.

Втората разлика в стратегията на действие по време на тенденциите и вариациите в диапазона се отнася до различния относително към слабите и силните пазарни тенденции. Бъдейки в тенденция, трябва да се придържате към силните тенденции, да купувате по време на възходящата тенденция и да продавате, когато тенденцията намалява. По време на вариациите в диапазона е необходимо да се следват обратните посоки, т.е. да се купува, когато пазарът е слаб, и да се продава, когато пазарът е силен.

Най-трудната задача на техническия анализ е да се дефинират тенденциите и вариациите в диапазона. Неопределеността на ситуацията води до неизбежни грешки.

Професионалистите трябва да бъдат готови да затварят загубещи позиции бързо, без да бъдат упорити. Опитът да се докаже правотата си на пазара може да струва много.

Методи и техники

Не съществува уникален и магически метод за дефиниране на тенденциите или вариациите в диапазона. Фактически съществува редица стратегии, които трябва да се прилагат в комбинация. Освен това, когато те се потвърждават един друг, това служи като допълнителен фактор, който засилва надеждността на информацията. В случай на противоречие помежду им, е по-добре да се въздържате от извършването на операции на пазара.

1. Оценете цифрите, образувани от високите и ниските цени. Ако по време на подкрепата и съпротивата високите и н

иските цени образуват възходяща верига, те указват на възходяща тенденция. Ако последователността намалява, това е низходяща тенденция.

2. Изчертайте възходящата тенденционна линия, свързваща последните важни точки на ниските цени; и линията на намаляващата тенденция, свързваща последните важни точки на високите цени. Наклона на последните тенденционни линии показва текущата тенденция. Значимата точка, съответстваща на най-ниската или най-високата цена, за 24-часовата диаграма се взема за поне една седмица. Колкото повече диаграми се анализират, толкова повече опит в дефинирането на тези точки се получава. Техническият анализ е наука, както и изкуство.

3. Изчертайте крива, съответстваща на 13-дневната ЕМА. Неговата насоченост показва тенденцията. Ако ЕМА няма нови стойности на високи и ниски цени през месеца, това означава периода на вариации в диапазона.

4. Някои пазарни индикатори също помагат за идентификацията на тенденцията - MACD, смекчаваща система и други. В ранния етап на тенденцията смекчаващата система дава добри резултати. Индикаторът VHF (вертикален хоризонтален филтър) е формиран особено за идентификация на момента на появата на тенденцията.

Търгуване или изчакване

Независимо от това, какви методи се използват, винаги съществува правило за финансовото управление. Сумата, равна на разликата между сумата при отваряне на позицията и при затварянето на спирането на загубите, не трябва да надвишава 2% от вашия капитал, без значение колко атрактивна може да изглежда сделката.

Тактиката на финансовото управление е различна за тенденциите и за вариациите на пазара в рамките на диапазона. Когато има тенденция, трябва да отворите позиции, включващи по-малки суми, въпреки че трябва да се затворят, когато разликата в цените е висока. Когато има вариации в диапазона, можете да отворите с по-големи суми, но затворете при най-малките промени.

По време на търговията, прилагайки вариациите в диапазона, е много важно да изберете правилния момент за отваряне на сделката. Докато при позиционирането вдъхновението не е от толкова голямо значение.

Професионалистите предпочитат да търгуват по време на вариациите в диапазона, защото имат повече възможности за незабавно управление на средствата си с по-малко непряки разходи (комисионни такси, загуби,

предизвикани от разликата между покупка и продажба и други). Начинаещите и онези, които не са тясно свързани с търговските платформи, трябва главно да използват тенденции.

Разходки свързани с различни времеви основи

Общата картина за текущите условия на пазара, получена от диаграмите, които са изготвени на различни времеви основи, може да бъде противоречива. Ако има съмнения относно наличието и характера на тенденцията по време на анализа на диаграмата, трябва да се обърне към диаграмите с по-голяма базова периода. Това е основният принцип на планирането на търговската система Triple Screen.

Една от широко разпространените заблуди е, че успехът зависи от скоростта на получаване на информацията и бързината на изпълнение на операциите в търговската система.

Избрани статии

Каква е минималната сума за депозит?

Каква е минималната сума за депозит?

Не може да се отвори позиция.

Стъпки, които трябва да предприемат клиентите на водещия брокер InstaForex, когато е невъзможно да се отвори позиция (поръчка).

Финансирайте вашия акаунт, използвайки някой от наличните методи