Pendidikan forex


Aliran ini wujud selagi harga mengekalkan kecenderungan untuk naik dan turun sepanjang masa. Apabila trend meningkat, setiap tahap sokongan dan rintangan berikut melebihi tahap sebelumnya. Semasa trend menurun setiap tahap berikut harga rendah dan tinggi pada sokongan dan rintangan adalah lebih rendah, berbanding sebelumnya. Variasi dalam komposisi sokongan dan rintangan berlaku pada tahap yang sama.
 
Taktik operasi dan operasi trend dengan variasi dalam komposisi adalah berbeza. Buka kedudukan jangka panjang pada trend yang meningkat, dan kedudukan jangka pendek pada satu penurunan, membawa keuntungan semasa kewujudan trend. Sebaliknya, apabila variasi berlaku dalam komposisi, adalah perlu untuk menutup pada sedikit tanda-tanda sebaliknya.
 
Perbezaan kedua dalam strategi bertindak semasa trend dan variasi dalam komposisi berkenaan sikap berbeza terhadap trend pasaran yang lemah dan kukuh. Berada dalam trend, seseorang harus mengekalkan kecenderungan yang kuat, membeli pada aliran menaik, dan menjual apabila aliran menurun. Semasa variasi dalam komposisi adalah perlu untuk mengikut arah yang bertentangan, iaitu untuk membeli apabila pasaran lemah dan menjual apabila pasaran kukuh.
 
Tugas yang paling sukar dalam analisis teknikal adalah untuk menentukan trend dan variasi dalam komposisi. Keadaan yang tidak menentu membawa kepada kesilapan yang tidak dapat dielakkan.
 
Para profesional harus bersedia untuk menutup kedudukan yang rugi dengan cepat tanpa berdegil. Cuba untuk membuktikan hak seseorang di pasaran boleh menelan kos terlalu tinggi.
 
Kaedah dan teknik
 
Tiada kaedah unik dan ajaib untuk menentukan arah aliran atau variasi dalam komposisi. Sebenarnya, terdapat beberapa strategi, yang harus digunakan dalam kombinasi. Selain itu, apabila mereka mengesahkan satu sama lain, ia berfungsi sebagai faktor tambahan, mengukuhkan kebolehpercayaan maklumatnya. Dalam kes ini, apabila mereka bercanggah antara satu sama lain, adalah lebih baik untuk mengelak daripada menjalankan operasi di pasaran.
 
1. Anggarkan angka, yang terdiri daripada harga tinggi dan rendah. Jika semasa sokongan dan rintangan, harga tinggi dan rendah membentuk rantaian meningkat, ia menunjukkan aliran menaik. Jika urutan menurun, ia adalah aliran menurun.
 
2. Lukiskan garis arah aliran yang semakin meningkat, menghubungkan titik-titik penting terkini harga rendah; dan trend menurun, menghubungkan titik penting harga tinggi baru-baru ini. Kecenderungan trend terkini menunjukkan trend semasa. Titik penting, sepadan dengan harga terendah atau tertinggi, untuk carta 24 jam diambil untuk sekurang-kurangnya tempoh seminggu. Lebih banyak carta dianalisis, lebih banyak pengalaman dalam menentukan mata ini yang dia dapat. Analisis teknikal adalah sains, dan juga seni.
 
 
3. Plot lengkung, sepadan dengan EMA 13 hari. Arah kecenderungannya menunjukkan trend. Jika EMA tidak mempunyai nilai baharu harga tinggi dan rendah dalam bulan tersebut, ini menandakan tempoh variasi dalam komposisi.
 
4. Beberapa indikator pasaran juga membantu mengenal pasti arah aliran - MACD, Sistem arah dan lain-lain. Pada peringkat awal sistem arah aliran memberikan hasil yang baik. Indikator VHF (Vertical Horizontal Filter) dibentuk khas untuk mengenal pasti saat kemunculan trend.
 
Berdagang atau tunggu
 
Tidak kira apa kaedah yang digunakan, sentiasa ada peraturan pengurusan kewangan. Jumlah, sama dengan perbezaan antara jumlah pada pembukaan kedudukan dan pada penutupan stop loss, tidak boleh melebihi 2% daripada dana anda, tidak kira betapa menariknya dagangan tersebut.
 
Taktik pengurusan kewangan adalah berbeza untuk arah aliran dan untuk variasi pasaran di dalam komposisi. Apabila terdapat trend, seseorang harus membuka kedudukan yang melibatkan jumlah yang agak kecil, walaupun ia harus ditutup, apabila perbezaan harga adalah tinggi. Apabila terdapat variasi dalam komposisi, seseorang boleh membuka menggunakan jumlah yang lebih besar, tetapi menutup pada perubahan yang sedikit.
 
Semasa perdagangan menggunakan variasi komposisi, adalah sangat penting untuk memilih masa yang betul untuk membuka perdagangan. Manakala untuk kedudukan sepanjang trend ia tidak begitu penting.
 
Para profesional lebih suka berdagang semasa variasi komposisi kerana mereka mempunyai lebih banyak kemungkinan pengurusan segera dana mereka dengan kos tidak langsung yang kurang (caj komisen, kerugian akibat perbezaan harga jual/beli, dan sebagainya). Amatur dan mereka, yang tidak berkait rapat dengan platform perdagangan, kebanyakannya harus menggunakan trend.
 
Percanggahan yang berkaitan dengan asas masa yang berbeza
 
Gambaran keseluruhan tentang keadaan semasa di pasaran, yang diterima daripada carta yang diplot pada asas masa yang berbeza, boleh menjadi bercanggah.
Jika terdapat keraguan tentang kehadiran dan ciri arah aliran semasa analisis carta, seseorang harus beralih kepada gambar rajah dengan tempoh asas yang lebih besar. Ini adalah prinsip utama perancangan sistem perdagangan Skrin Tiga.
Salah satu kesalahpahaman yang meluas ialah kejayaan bergantung pada kelajuan penerimaan maklumat dan kepantasan pelaksanaan operasi dalam sistem perdagangan..

Artikel pilihan

Komisen

Apakah komisen yang dikenakan semasa mendeposit atau mengeluarkan dana

Jumlah minimum pendepositan

Jumlah minimum pendepositan

Sila pilih kaedah yang tersedia untuk menambah nilai ke akaun anda