Support service
×

Краткосрочна търговия

„Тайната“ на тази стратегия за търговия е, че колкото по-кратка е продължителността на вашата сделка, толкова по-малко пари ще спечелите.
 
Помислете за всяка инвестиция, която някога сте правили. Направихте ли убийствена печалба за един ден?
 
И дори да имате такъв късмет, колко пъти сте успели да го повторите? Не много. Това се дължи на универсалното правило на живота, което е същото като универсалното правило на спекулациите: отнема време, докато печалбите растат.
 
Успешните търговци знаят, че за 1 минута пазарът може да премине само определено разстояние, за 5 минути може да стигне малко по-далеч, а за 60 минути - дори по-далеч. И никой не знае докъде може да се придвижи за ден или седмица. Неуспешните търговци искат да търгуват за много кратък период от време и по този начин автоматично ограничават своя потенциал за печалба.
 
По дефиниция те ограничават печалбите си и се придържат към неограничен сценарий на загуба. Нищо чудно, че много търговци са постигнали толкова лоши резултати в краткосрочната търговия. Те са се затворили в ситуация, при която няма печалба, след погрешно схващане, често разпространявано от брокери или продавачи на търговска система: можете да печелите много пари, като улавяте върхове и дъна на пазара през целия ден. Това мнение се подкрепя от привидно рационално твърдение: когато търгувате само в рамките на един ден и никога не оставяте отворени позиции през нощта, вие не сте изложени на новини или големи промени, като по този начин ограничавате риска си. Това е абсолютно погрешно по две причини.
 
На първо място, рискът ви е под ваш контрол. Единственият контрол, който имаме в този бизнес, е да зададем стоп-лос, ниво, при което да излезем от сделката. Вярно е, че на следващата сутрин пазарът може да покаже празнина отвъд вашата стоп-лос, но това се случва много рядко. Дори тогава все още можем да ограничим загубите си, като поставим стоп-лос и направим всичко възможно, за да се измъкнем от загубените сделки. Губещите не могат да преживеят загубите, победителите не.
 
След като сте задали нивата на стоп-лос, можете да загубите само около тази сума пари. Без значение кога и как сте влезли в сделката, стопът ви ограничава риска. Вашият риск е един и същ, независимо дали купувате на върха или дъното на всички времена на нов пазар.
 
Когато избягвате да оставяте позиции през нощта, ограничавате времето, необходимо на инвестицията ви, за да нарасне. Понякога пазарът ще се отвори срещу вас. Но ако сте на прав път, през повечето време пазарът ще се отвори във ваша полза.
 
По-важното е, че като затворите вашите сделки в края на деня или по-лошо, на 5- или 10-минутни графики, вие радикално ограничавате потенциала си за печалба. Както споменахме по-рано, разликата между губещите и победителите е, че губещите не могат да прежалят загубите си. Друга разлика е, че победителите задържат своите печеливши позиции, докато губещите излизат твърде рано. Почти сякаш губещите не издържат да участват в печеливша сделка. Те са толкова щастливи да направят печеливша сделка, че излизат от нея твърде рано (обикновено чрез излизане през деня на влизане).
 
Никога няма да печелите големи пари, докато не се научите как да държите на печелившите си позиции и колкото по-дълго ги държите, толкова повече потенциал за печалба имате. Успешните фермери не засаждат реколта и след това я изкопават на всеки няколко минути, за да видят как се справя. Те я оставят да покълне и расте. Успехът на търговеца не се различава от работата на фермера: отнема време, за да се създадат победители.

Споделете Вашето мнение

Благодарим Ви! Има ли нещо, което бихте искали да добавите?

Как бихте оценили отговора, който получихте?

Оставете Вашия коментар (по избор)

Вашата обратна връзка е много важна за нас.
Благодарим Ви, че отделихте време да попълните нашата онлайн анкета.

smile""