Support service
×

Търговия с пробив (Breakout trading)

Търговия с пробив означава закупуване на актив, след като той се е преместил над определено ценово ниво (и обратно за продажба). Пробивът може да се появи на всякакви времеви рамки. Графиките от 5 минути и 15 минути са популярни сред дневните търговци, практикуващи търговия с пробив. Времето за запазване на отворени позиции може да варира от няколко секунди (скалпиране при пробив) до дневен период.
 
Значителните спадове се превръщат в разширени модели, характеризиращи се с неуспешни ралита и многократно тестване на предишните дъна. Характерът на пазарния инструмент се променя, тъй като новата консолидация на цената бавно се отърсва от предишните губещи позиции. Цената е изтласкана на върха на ключовата съпротива. Краткосрочната относителна сила се подобрява и графиката формира редица бичи ценови барове със затварящи нива близо до своите върхове. Накрая движението се превръща в траен пробив през стената, образувана от предишни неуспешни опити.
 
Пазарният инструмент трябва да преодолее противодействащата сила, за да навлезе в нов възходящ тренд. Търговците, които са фокусирани върху ниската цена, изграждат основата за повишаване на цената. Те обаче не успяват да осигурят ключовия импулс, необходим за ускоряване на следващото ценово покачване. За щастие, масата търговци, преследващи импулса, ще дойде точно навреме, за да запълни празнината (гап). Тъй като пазарният инструмент се издига над нивото на съпротива, търговците, които залагат на ръста на цените, започват да търгуват едновременно.
 
При празнината, която възниква при пробив, има чудесна възможност за закупуване. Опитният търговец обаче трябва да действа внимателно, ако движението не е придружено от голям обем. Приливът на ентусиазма на търговците привлича голямо внимание, което осигурява по-нататъшно движение на цените. Когато обемът е недостатъчен, празнината може да се запълни много бързо и да хване в капан емоционалния търговец.
 
Когато не се наблюдава празнина, големите вълни на обема осигуряват удобно ценово ниво, което е подобно на празнината. Подкрепата обаче може да бъде по-трудна за измерване. Освен това може да се изисква повече време, за да се развие импулсът, принуждавайки цената да варира в нов диапазон, вместо бързо покачване. За щастие този сценарий също така създава възможност за търговия с изтегляне, тъй като нивото на подкрепа може да бъде изгодно за създаване на силни движения.
 
Възходящият тренд е изправен пред очаквани бариери, белязани от консолидациите на предишния низходящ тренд. Тези бариери причиняват чести спадове на цените, които осигуряват добри възможности за покупка. Търговецът трябва предварително да определи тези печеливши зони. Но също така е важно да се разбере, че тези спадове ще изчезнат на фона на интензивни покачвания. В този случай цената пробива предишното ниво на съпротива, тъй като ентусиазмът на търговците нараства.
 
По време на възходящия тренд основната цел е да се определи целта на най-очакваното движение. Тъй като трендът създава импулс, и двете вълни със и без празнини ще се покажат на технически индикатори като MACD или ADX. Кратките изтегляния не трябва да възпрепятстват изчисляването на този нововъзникващ импулс. Тъй като волатилността поглъща всяка вълна, цената трябва да направи пробив при по-мощни ралита. Когато това се случи, ценовият диапазон и обемът ще се разширяват от бар на бар, често достигайки върха на втората празнина (продължаване на празнината) при последния скок.

Споделете Вашето мнение

Благодарим Ви! Има ли нещо, което бихте искали да добавите?

Как бихте оценили отговора, който получихте?

Оставете Вашия коментар (по избор)

Вашата обратна връзка е много важна за нас.
Благодарим Ви, че отделихте време да попълните нашата онлайн анкета.

smile""