Support service
×

Simple Moving Average

Bentuk biasa dari [[Moving Average| moving average (MA)]] adalah simple moving average, SMA. Jenis indikator teknikal analisis ini digambarkan sebagai lengkung pada carta harga, tugas utamanya adalah untuk merubah (atau menyaring) perubahan harga, untuk menunjukkan kecenderungan harga utama bagi pasangan mata wang.
Keluk SMA mengira graf harga. Untuk memahami lekuk seperti itu, penting untuk merealisasikan prinsip rancangannya. Untuk titik waktu tertentu di sepanjang paksi-x dalam proses pembinaan sejumlah titik terakhir diambil kira, bergantung pada kecekapan kelancaran yang dipilih. Nilai (harga) semua mata diringkaskan, dan hasilnya dibahagi dengan pekali. Oleh itu, dari sudut pandangan matematik, SMA adalah purata aritmetik. Sebilangan besar aplikasi analisis teknikal membuat lengkung SMA secara automatik, tetapi formula matematik untuk merancang masih harus difahami.
Untuk nilai pekali dilancarkan n formula matematik untuk SMA adalah seperti berikut:
 
SMA = (P (n) + P (n-1) +… + P (1)) / n,
 
di mana P (n) - adalah harga penutupan jangka masa semasa, P (n-1) - harga penutupan jangka masa perdagangan sebelumnya, dan sebagainya.
 
Semakin besar pekali dilancarkan, semakin banyak tempoh perdagangan sebelumnya dipertimbangkan, dan keluk menjadi lebih lancar. Seperti yang dilihat dari rumus, setiap titik-n sama signifikan dalam merancang keluk SMA. Ini bermaksud bahawa untuk titik waktu tertentu (dari tempoh perdagangan) harga semasa mempunyai kepentingan yang sama dengan jumlah harga sebelumnya. Jadi, semakin besar nilai pekali, semakin sedikit keluk SMA mengingatkan carta harga. Dengan lekukan dengan pekali yang lebih besar, tren jangka panjang dapat dilihat, oleh trend dengan pekali yang lebih kecil - trend jangka pendek dilihat. Dengan sudut kecenderungan lengkung, kekuatan (kelajuan) pergerakan pasaran dapat diperhatikan. Kadang-kadang, untuk membina keluk untuk analisis bersama dengan harga tutup dan pembukaan, harga rendah dan tinggi digunakan.
 
Keluk SMA memungkinkan meramalkan perubahan kadar mata wang, kerana ia mencerminkan pergerakan harga.
Semakin besar pekali peleburan SMA, semakin lengkung menjadi lebih mendatar. Keluk yang lebih lancar, semakin perlahan ia bertindak balas terhadap perubahan harga pasaran. Oleh itu, menganalisis SMA dengan pekali tinggi, kami berisiko untuk melepaskan peluang yang baik untuk memasuki atau keluar dari pasaran, yang akan mengakibatkan kerugian keuntungan. Sebaliknya, semakin sedikit pekali dilancarkan\ SMA, semakin kurang keluknya. Keluk yang kurang mendatar bertindak balas dengan cepat terhadap perubahan harga pasaran. Tetapi menganalisis SMA dengan pekali rendah, kami berisiko mengambil keputusan tepat waktu untuk memasuki atau keluar dari pasaran dan mengalami kerugian, kerana indikator tersebut lebih dipengaruhi oleh pelbagai statistik - kenaikan harga yang tidak disengajakan. Kenaikan seperti itu berlaku di Forex apabila petunjuk ekonomi penting bagi analisis fundamental diterbitkan, atau pada masa campur tangan pedagang saran yang signifikan. Oleh itu, terdapat kompromi antara pembukaan kedudukan tepat pada masanya dan pembukaan kedudukan yang salah.
 
Keluk SMA berkesan, apabila trend tertentu telah terbentuk di pasaran. Sekiranya tidak ada trend, dan perdagangan disimpan di dalam diapason mendatar, lengkung SMA dapat memberikan banyak isyarat palsu, oleh sebab itu tidak masuk akal untuk menggunakannya. Selalunya, untuk membuat keputusan, lengkung dianalisis bersama-sama, apabila sebilangan lengkung dengan pekali yang berbeza dipertimbangkan. Hal ini diterima untuk menganalisis sudut kecenderungan lengkung, persilangan dan persilangan carta harga mereka, arah (pemberontakan atau kejatuhan), ketika persimpangan berlaku dan sejumlah faktor lain. Beberapa faktor, yang menunjukkan permulaan, pengesahan atau akhir kecenderungan diberikan di bawah:
 
- kekuatan trend kenaikan harga disahkan sekiranya carta harga berada di atas keluk SMA; dan kekuatan penurunan disahkan apabila graf harga berada di bawah keluk ini.
 
- giliran keluk SMA ke atas dengan kecenderungan positif pada carta harga menunjukkan isyarat beli; sementara gilirannya ke bawah dengan kecenderungan negatif pada carta harga menunjukkan isyarat jual.
 
- persilangan oleh keluk harga keluk SMA ke arah bawah (dengan kecenderungan keduanya negatif) dibaca sebagai isyarat jual, cross ke atas (dengan kecenderungan positif kedua-duanya) dibaca sebagai isyarat beli.
 
- kenaikan oleh keluk SMA panjang keluk SMA pendek dianggap sebagai isyarat beli, dan sebaliknya.
 
- dengan anggapan lengkung SMA mana yang diarahkan ke atas atau ke bawah, jenis trend ditentukan: naik, turun (jangka pendek, jangka pertengahan, jangka panjang).
 
- Keadaan, ketika terdapat perbezaan terbesar dari kedua lengkung SMA dengan parameter yang berbeza, dianggap sebagai isyarat untuk kemungkinan perubahan trend.
 
Keluk SMA mempunyai satu kelemahan penting, iaitu semua harga, yang menyusunnya, mempunyai kecenderungan yang sama. Adalah lebih logik untuk memberi lebih banyak kecenderungan kepada harga baru-baru ini dan lebih sedikit untuk harga yang lama. Pendekatan seperti itu memungkinkan untuk mengelakkan masalah carta harga dengan analisis perubahan harga kilat, yang telah dibincangkan. Oleh kerana perubahan tersebut akan mempengaruhi lebih banyak titik waktu semasa kurva SMA, dan kurang - titik waktu berikut. Pendekatan ini ditunjukkan dalam indikator moving average eksponensial dan berwajaran.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""