Support service
×

Trend Line

Garis lurus, menghubungkan dua tahap rendah yang berdekatan, menunjukkan penyebut kekuatan minimum kenaikan harga; dan garis, yang menghubungkan dua paras tinggi bersebelahan, menunjukkan kekuatan penurunan harga pada tahap terendah. Garis-garis ini dikenali sebagai garis trend. Garis trend digunakan untuk pengesanan trend.
 
Semasa tempoh sokongan, garis trebd menaik dikeluarkan melalui titik rajah terendah; dalam tempoh rintangan garis trend menurun melalui bahagian atas. Penerusan trend ini membantu meramalkan harga beli / penjualan untuk jangka masa depan.
 
 
Gambar 1. Trend line
 
Ciri terpenting garis trend adalah nilai sudut. Ini menunjukkan kekuatan pasaran yang dominan.
 
Garis trend adalah alat paling lama penganalisis teknikal. Pada masa ini kaedah pengiraan, seperti regresi moving average dan linear, gabungan menegak dan mendatar, Zigzag, sistem aliran, dan MACD digunakan untuk penentuan arah aliran.
 
Bagaimana untuk melukis garis trend?
 
Sebilangan besar penganalisis membina garis aliran melalui tahap tertinggi dan rendah, tetapi lebih baik keluar melalui titik-titik ekstrem dari kawasan yang ditentukan. Masalahnya adalah  lonjakan dihubungkan dengan keadaan panik jangka pendek orang ramai dan spekulasi jangka pendek.
 
Victor Sperandeo dalam bukunya 'Trader Vic' menawarkan kaedah pembinaan garis aliran yang lain. Dia mencadangkan untuk menarik garis dari arah aliran menaik dari harga terendah tempoh hingga titik harga terendah dari tahap terbesar yang mendahului titik tertinggi dalam tempoh tersebut. Selang garis arah aliran antara dua titik ini mungkin tidak mempunyai persimpangan dengan carta. Persimpangan dengan garis trend adalah tanda pertama bahawa trend berubah. Yang kedua adalah ketika harga tidak mengatasi tahap harga atas sebelumnya. Tanda ketiga adalah bahawa harga turun di bawah tahap sebelumnya yang lebih rendah. Ini adalah tanda pembalikan arah aliran.
 
Anggaran garis arah aliran
 
Ciri yang paling penting bagi garis arah aliran adalah nilai cerunnya. Anggaran garis arah aliran dibuat berdasarkan lima faktor berikut: asas sementara rajah garis arah aliran, panjang, bilangan titik yang mencapai carta harga, sudut cerun dan jumlah jualan.
 
Dengan pertambahan asas rajah sementara, kepentingan garis arah aliran bertambah.
 
Semakin lama garis trend, semakin selamat.
 
Semakin banyak jumlah harga dicapai dengan carta garis trend, semakin selamat.
 
Sudut antara garis arah aliran dan pivot mendatar menunjukkan intensiti emosi dalam suasana perdagangan yang dominan.
 
Sekiranya jumlah penjualan meningkat dengan pergerakan harga ke arah garis arah aliran dan menurun semasa pembetulan, ini berfungsi sebagai pengesahannya. Sekiranya jumlah meningkat dengan garis trend, boleh terjadi pembalikan di pasaran, penurunan jumlah penjualan mengikut pergerakan carta harga dari garis trend juga merupakan isyarat amaran.
 
Pembalikan garis trend
 
Pembalikan pada garis trend hanya boleh berlaku sekiranya harga penutupan berada di seberang garis arah aliran. Sebilangan penganalisis menganggap garis aliran sebagai "ditembusi" jika penembusan tidak kurang dari 2-3% mata harga (contohnya, $ 8-12 dengan $ 400 per troy ounce).
 
Peraturan untuk pedagang
 
1. Buka kedudukan yang sesuai dengan kecenderungan garis arah aliran. Jika trend cenderungn ke atas, cari kemungkinan untuk membuka kedudukan beli, mengelakkan kedudukan jual. Sekiranya trend ke bawah, buka kedudukan jual, mengelakkan pembelian.
 
2. Garis trend menetapkan [[Tahap sokongan dan rintangan | tahap sokongan dan rintangan]]. Dengan kenaikan harga semasa trend menaik, kedudukan beli harus dibuka, dengan penurunan di bawah garis trend untuk menetapkan stop loss.
 
3. Kecenderungan garis trend menjangkakan pembalikan yang cepat. Sekiranya kecenderungan garis lebih daripada 450, maka buat pesanan untuk menutup kedudukan di sebelah kanan garis arah aliran, dan periksa semula setiap hari pemenuhan syarat.
 
4. Selepas pembalikan garis trend yang curam, harga sering kembali ke nilai ekstrem terakhir mereka. Dengan sokongan pembetulan hingga tahap harga sebelumnya, penurunan jumlah penjualan dan perbezaan indikator menentukan momen yang sesuai untuk pembukaan kedudukan jual. Pengurangan harga ke tahap rendah sebelumnya setelah pembalikan garis trend menurun adalah saat yang sesuai untuk pembukaan kedudukan berisiko rendah untuk pembelian.
 
5. Saluran harus selari dengan garis arah aliran dan digunakan untuk menentukan kemungkinan keuntungan.
 
 
Garis saluran
 
Saluran ini terdiri daripada dua garis selari di mana terdapat carta harga. Sekiranya garis arah aliran menaik melalui harga terendah semasa reaksi, saluran dibina melalui harga sokongan yang lebih tinggi.
 
Seperti juga garis trend, garis saluran harus dibina melalui titik ekstrim selang sementara, tidak mengambil kira tahap pertengahan. Kewujudan saluran saluran menguatkan nilai garis aliran yang sesuai. Nilai saluran secara langsung bergantung pada jumlah titik yang mencapai carta harga.
 
Semakin luas salurannya, semakin kuat trend. Kedudukan beli harus dibuka pada tahap yang sepadan dengan suku terendah atau separuh lebar saluran dengan kenaikan harga; kedudukan jual dibuka pada suku atas atau separuh lebar saluran dengan penurunan harga. Kedudukan ditutup di seberang saluran.
 
Garis aliran awal
 
Garis trend biasanya dikelurakan melalui dua titik sekurang-kurangnya. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit teknik pembinaan garis trend yang melalui satu titik.
 
Sepanjang tempoh sokongan selepas pembalikan garis trend menurun, dapat diandaikan bahawa trend menurun berakhir dan kenaikan bermula. Setelah menarik garis melalui titik dua paras tinggi terakhir, kami mempunyai saluran saluran trend baru. Setelah menarik garis selari ke titik yang sesuai dengan harga rendah terakhir, kami mendapat garis arah aliran baru. Garis ini menunjukkan di mana kita harus menunggu minimum harga seterusnya. Garis-garis, yang dibina dengan bantuan teknik ini dan dilukis melalui titik-titik terendah, biasanya berfungsi, lebih baik daripada garis-garis, yang dilukis melalui titik-titik tertinggi.
 
Garis trend dan skala
 
Mengapa trend ditunjukkan sebagai garis lurus? Model linear mudah; mereka sangat mudah ditafsirkan dan,  dapat mencerminkan kecenderungan utama, walaupun prosesnya tidak linier. Sebaliknya, ketidaklekisan yang terlihat dalam rajah harga mungkin hanya disebabkan oleh "noise" atau turun naik secara tidak sengaja.
 
Sekiranya terdapat ketidaklinieran yang jelas dalam carta harga, kadang-kadang diperhatikan pada jangka masa yang panjang atau dalam tempoh kenaikan harga aset yang kuat, pembinaan garis itu rumit. Perubahan harga seperti ini biasanya digambarkan oleh pergantungan eksponensial. Dalam kes ini dengan pembinaan rajah harga lebih baik menggunakan skala logaritma. Tertinggi dan rendah pada gambarajah seperti itu "diletakkan" di sepanjang garis lurus, dan teknik analisis trend yang dijelaskan di atas dapat digunakan.
 
Lebih banyak mengenai garis arah aliran
 
Tahap harga, yang berada di bawah titik pembalikan garis trend dan berada di atas jarak, yang sama dengan jarak yang diukur secara menegak dari garis arah ke titik tertinggi terakhir, berfungsi untuk penilaian perubahan harga.
 
 
Gambar 2. Penembusan Trendline.
 
Garis trend juga dapat dibangun untuk gambarajah jumlah pembelian dan untuk petunjuk pasaran. Garis arah aliran jumlah pembelian mengesahkan trend harga semasa; trend menurun bermaksud penolakan peserta pasaran untuk mengikuti trend semasa. Di antara petunjuk teknikal, Relative Strength Index (RSI) memberikan kesesuaian dengan analisis garis arah aliran. Pembalikan garis-garisnya sering berlaku sebelum pembalikan garis aliran.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""