Support service
×

Weighted Moving Average

Moving average weighted (WMA) adalah salah satu jenis [[Moving_Average | moving average(MA)]].
 
Kelemahan penting dari [[moving average sederhana | Simple Moving average (SMA)]] adalah kecenderungan yang sama dengan semua harga, tanpa mengira jarak jauh pada waktu  ini.
Untuk menghilangkan kerugian ini, weighted moving average dibentuk. Dalam proses pengiraannya, weight dipilih seperti berikut, sehingga harga terbaru mempunyai kecenderungan yang lebih tinggi.
 
WMA (N) = (W1 * X1 + W2 * X2 +… + WN * XN) / (W1 + W2 +… + WN),
 
di mana W1
 
Pengiraan 'weighted' boleh berbeza-beza, bergantung pada pengubahsuaian WMA. Terdapat banyak alternatif WMA yang menggunakan pelbagai pengiraan berat badan yang berbeza. Sebagai contoh, jika berlaku dengan WMA linier, tempoh sama dengan 5:
 
WMA (5) = (1 * X1 + 2 * X2 +… + 5 * X5) / (1 + 2 +… + 5).
 
Seperti SMA, WMA mempunyai penangguhan memasuki trend dan keluar dari trend. Tetapi lebih rendah kerana disebabkan oleh kenaikan harga terbaru, reaksi terhadap perubahan harga berlaku lebih awal.
WMA adalah aritmetik weighted dari pelbagai harga sepanjang jangka masa tertentu. Sebagai instrumen analisis, ia menghilangkan sebahagian daripada ketidaktepatan SMA, tetapi tidak menghindarinya.
 
Penggunaan: penggunaan WMA sama dengan SMA.
 
Kekurangan:
 
1. Lambat untuk masuk dan keluar dari trend biasanya keihatan jelas, tetapi lebih rendah daripada SMA. Namun, seperti yang telah dinyatakan, disebabkan kecenderungan terakhir yang lebih tinggi, ia bertindak balas lebih cepat terhadap perubahan harga.
 
2. Sebaliknya  (julat perdagangan), WMA memberikan banyak isyarat palsu, dan menyebabkan kerugian, yang juga merupakan kelemahan SMA.
 
3. Oleh kerana harga terbaru diberi pada kecenderungan tertinggi, di pintu masuk pengiraan harga, berbeza dengan tahap harga pasaran, WMA berubah lebih banyak, daripada SMA, walaupun pada saat keluarnya harga ini, tanda palsu kedua adalah tidak diberi.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""