Educație în domeniul Forex


Numerele Fibonacci

Numerele Fibonacci reprezintă o teorie denumită după un remarcabil matematician italian din secolele XII-XIII, care permite utilizarea coeficienților numerici (numerele Fibonacci), care, la rândul lor, joacă un rol important în prognozarea mișcării pieței. Fibonacci a dezvoltat o succesiune numerică (șirul Fibonacci), care conține următoarele numere:

'1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181 și așa mai departe.'

Aceste numere sunt conectate prin relații constante, în special prin raportul dintre orice număr și numărul consecvent al șirului, care tinde asimptotic către 0.618, și raportul fiecărui membru al secvenței față de membrul anterior, care tinde asimptotic către 1.618 (coeficienții Fibonacci sau Raportul de Aur).

Raportul de aur este observat în multe obiecte și fenomene naturale, începând de la coaja moluștelor până la forma vârtejurilor de uragane și galaxii.

Pe piețele financiare, numerele Fibonacci sunt utilizate în mod divers, ele sunt instrumente pentru prognozarea țintei prețului și calcularea nivelului de stop-loss al pozițiilor cu pierderi. De exemplu, corecția tendinței, conform numărului Fibonacci 0.618, este de obicei așteptată la nivelul de 61.8% din schimbarea prețului anterioară, ceea ce permite investitorului să-și seteze nivelul de stop-loss un pic mai jos decât acest nivel. Datorită acestui fapt, dacă corecția are loc la un nivel care depășește cel așteptat, investitorul va evita pierderile excesive. Pe de altă parte, dacă corecția atinge aproximativ nivelul prețului, rezultatul va crește posibilitatea ca interpretarea mișcării prețului, aleasă de către investitor, să fie corectă.

Articole recomandate

Care este suma minimă pentru o depunere?

Care este suma minimă pentru o depunere?

Probleme la depunere/retragere

Probleme la depunere/retragere

Alimentează-ți contul folosind oricare dintre metodele disponibile