Pendidikan forex


Nombor Fibonacci
 
Nombor Fibonacci adalah teori, diberikan oleh ahli matematik Itali yang luar biasa abad XII-XIII, yang memungkinkan untuk menggunakan pekali berangka (nombor Fibonacci), pada gilirannya, memainkan peranan penting dalam meramalkan pergerakan pasaran. Fibonacci mengembangkan baris angka (siri Fibonacci), yang mengandungi konsekuensi nombor:
 
'1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181 dan sebagainya.'
 
Mereka dihubungkan oleh hubungan berterusan, khususnya, nisbah nombor apa pun dengan bilangan baris yang berurutan, yang menghampiri asimtotik ke 0.618, dan nisbah setiap anggota urutan ke anggota sebelumnya, yang menghampiri asimtotik ke 1.618 (Fibonacci pekali atau Nisbah Emas).
Nisbah emas diperhatikan dalam banyak objek dan tindakan alam, bermula dari ,ollusk shell yang berakhir dengan bentuk pusaran taufan dan galaksi.
Di pasaran kewangan, angka Fibonacci digunakan secara beragam, mereka adalah instrumen peramalan sasaran harga dan mengira tahap stop-loss dari kedudukan yang membuat kerugian. Sebagai contoh, pembetulan trend, menurut nombor Fibonacci 0.618, biasanya dijangkakan pada tahap 61.8% dari perubahan harga sebelumnya, yang memungkinkan pelabur untuk mengatur penurunan harga lebih rendah sedikit, daripada tahap ini. Oleh kerana itu, jika pembetulan berlaku pada tahap, yang melebihi yang diharapkan, pelabur akan mengelakkan kerugian yang berlebihan. Sebaliknya, jika pembetulan hampir mencapai tahap harga, hasilnya akan meningkatkan kemungkinan, bahawa interpretasi pergerakan harga, yang dipilih oleh pelabur, adalah betul.

Artikel pilihan

Komisen

Apakah komisen yang dikenakan semasa mendeposit atau mengeluarkan dana

Jumlah minimum pendepositan

Jumlah minimum pendepositan

Sila pilih kaedah yang tersedia untuk menambah nilai ke akaun anda