Educație în domeniul Forex


Convergența și divergența mediei mobile (MACD)

Moving average convergence divergence (MACD) este un indicator tehnic care urmărește tendința unui indicator dinamic. Acesta arată relația dintre două medii mobile ale prețului unui activ.

Indicatorul tehnic MACD este calculat prin scăderea mediei mobile exponențiale (EMA) pe 26 de perioade din EMA pe 12 perioade. Linia de semnal MACD, o EMA pe 9 zile, este folosită pentru a indica momentele cele mai favorabile pentru a vinde sau a cumpăra.

Indicatorul MACD oferă semnale precise în contextul fluctuațiilor ridicate ale pieței în cadrul unui canal de tranzacționare. De regulă, traderii folosesc astfel de semnale ca semnale de intersectare, condiții de supracumpărare/supravânzare ale pieței și divergențe.

Intersectări

Aplicația MACD se bazează pe intersectarea indicatorului său de linie de semnal. MACD generează semnale de vânzare atunci când trece sub linia de semnal și semnale de cumpărare atunci când trece peste linia de semnal. Intersectările ascendente/descendente ale liniei de zero oferă, de asemenea, semnale de cumpărare sau vânzare.

Condiții de supracumpărare/supravânzare

MACD poate fi folosit și pentru a determina condițiile de supracumpărare/supravânzare. Când media mobilă scurtă este semnificativ peste cea lungă (când MACD este în creștere), înseamnă că un instrument de tranzacționare particular este extrem de supracumpărat și va reveni în curând la nivelurile normale.

Divergență

Divergența MACD față de punctele de preț indică o schimbare viitoare a tendinței. O divergență bullish are loc atunci când indicatorul MACD atinge noi maxime, în timp ce prețul rămâne scăzut. O divergență bearish apare atunci când indicatorul scade la noi minime și prețul rămâne ridicat. Ambele tipuri de divergențe devin mai importante dacă se formează în zonele de supracumpărare/supravânzare.

Formula MACD

MACD este calculat prin scăderea mediei mobile exponențiale pe termen lung (26 perioade) din cea pe termen scurt (12 perioade). Apoi, o EMA pe nouă zile, care acționează ca linie de semnal, este trasată deasupra liniei MACD.

MACD = EMA(CLOSE, 12) - EMA(CLOSE, 26)

SIGNAL = SMA(MACD, 9)

unde

* EMA este o medie mobilă exponențială;
* SMA este o medie mobilă simplă;
* SIGNAL este linia de semnal a indicatorului.

Articole recomandate

Care este suma minimă pentru o depunere?

Care este suma minimă pentru o depunere?

Probleme la depunere/retragere

Probleme la depunere/retragere

Alimentează-ți contul folosind oricare dintre metodele disponibile