Pendidikan forex


Pertumpuan/Pencapahan Purata Bergerak (MACD) ialah indikator teknikal yang mengikut arah trend penunjuk dinamik. Ia menunjukkan hubungan antara dua purata bergerak bagi harga aset.

Indikator teknikal MACD dikira dengan menolak purata bergerak eksponen (EMA) 26 tempoh daripada EMA 12 tempoh. Garis isyarat MACD, EMA 9 hari, digunakan untuk menentukan masa terbaik untuk menjual atau membeli.

Indikator MACD menyediakan isyarat yang tepat di tengah-tengah turun naik pasaran yang tinggi dalam saluran dagangan. Sebagai peraturan, pedagang menggunakan isyarat seperti persilangan, keadaan terlebih beli/terlebih jual pasaran dan pencapahan (divergence).

Persilangan

Penggunaan MACD adalah berdasarkan persilangan indikator garisan isyaratnya. MACD mencetuskan isyarat jual apabila menyilangi di bawah garisan isyarat dan isyarat beli apabila menyilangi di atas garis isyaratnya. Persilangan ke atas/bawah indikator bagi garisan sifar juga menyediakan isyarat beli atau jual.

Keadaan terlebih beli/terlebih jual

MACD juga boleh digunakan untuk mengenal pasti keadaan terlebih beli dan terlebih jual. Apabila purata bergerak pendek jauh lebih tinggi berbanding purata bergerak panjang (apabila MACD meningkat), senario menunjukkan bahawa instrumen dagangan tertentu mengalami keadaan yang sangat terlebih beli dan tidak lama lagi akan kembali ke tahap normal.

Pencapahan (Divergence)

Pencapahan MACD dari mata harga kepada perubahan arah trend yang akan datang. Pencapahan kenaikkan harga berlaku apabila indikator MACD mencapai paras tinggi baharu, manakala harga kekal rendah. Pencapahan penurunan harga berlaku apabila indikator jatuh ke paras rendah baharu dan harga kekal tinggi. Kedua-dua jenis pencapahan menjadi lebih penting sekiranya terbentuk di kawasan terlebih beli/terlebih jual.

Formula MACD

MACD dikira dengan menolak EMA jangka panjang (26 tempoh) daripada EMA jangka pendek (12 tempoh). Kemudian, EMA 9 - hari, yang bertindak sebagai garisan isyarat, diplot di atas garisan MACD.

MACD = EMA(TUTUP, 12)-EMA(TUTUP, 26)

SIGNAL = SMA(MACD, 9)

yang mana

* EMA ialah purata bergerak eksponen;

* SMA ialah purata bergerak ringkas;

* SIGNAL ialah garisan isyarat indikator."

Artikel pilihan

Komisen

Apakah komisen yang dikenakan semasa mendeposit atau mengeluarkan dana

Jumlah minimum pendepositan

Jumlah minimum pendepositan

Sila pilih kaedah yang tersedia untuk menambah nilai ke akaun anda