Educație în domeniul Forex


Teoria valurilor Elliott

Teoria valurilor Elliott reprezintă o dezvoltare a cunoscutei teorii Dow. Aceasta se aplică oricăror active, pasive sau mărfuri tranzacționate liber (acțiuni, obligațiuni, petrol, aur, etc.). Teoria valurilor a fost propusă de contabilul Ralph Nelson Elliott în cartea sa ""Principiul valurilor"", publicată în 1938. Teoria valurilor Elliott se bazează pe anumite modele ciclice constante în psihologia comportamentului uman. Conform lui Elliott, mișcările prețurilor pieței pot fi clar determinate și prezentate pe grafic sub forma de valuri. Aici, o valură reprezintă o mișcare clar vizibilă a prețului. Teoria valurilor Elliott este un sistem de reguli deduse empiric pentru a prezice comportamentul pieței.

În cadrul unei tendințe ascendente, valurile 1, 3 și 5 sunt valuri de impuls, care sunt subdivizate în cinci valuri de grad inferior. Valurile 2 și 4 sunt valuri corective și sunt subdivizate în trei sub-valuri. Valurile de impuls sunt marcate cu numere, în timp ce valurile corective sunt marcate cu litere.

Pentru toate intervalele de timp, teoria lui Elliott afirmă:

1. Piața poate fi într-o fază bullish sau bearish.

2. Ambele faze din intervalul de timp ales pot fi descrise prin formarea a opt valuri ale mișcărilor pieței.

3. Primele cinci valuri ale oricărei faze, marcate cu numere, formează trendul principal al pieței, sau impulsul. Ultimele trei valuri, marcate cu litere, formează mișcarea corectivă care este opusă trendului principal. Dezvoltarea ulterioară în cadrul ultimelor trei valuri poate duce la o schimbare a trendului pieței.

4. Fiecare valură se dezvoltă în timp conform propriilor sale reguli. Momentul când valura își completează formarea, precum și dimensiunea sa, pot fi prezise cu mare acuratețe, dacă toate valurile pieței pe un cadru de timp mai mare au fost identificate corect și condiția actuală a pieței a fost determinată cu precizie.

5. Dacă momentul prevăzut de finalizare a valurii sau dimensiunea sa nu corespunde valorilor calculate anterior, acest lucru înseamnă că analiza inițială a valurilor Elliott nu a fost corectă.

Regulile valurilor Elliott:

1. Valura 2 nu retrage niciodată mai mult de 100% din valura 1. De exemplu, într-o tendință bullish, minimul valurii 2 nu va coborî niciodată sub nivelul la care a început valura 1.

2. Valura 3 nu poate fi cea mai scurtă dintre cele trei valuri de impuls. De obicei, este cea mai lungă valură.

3. Valura 4 nu se suprapune cu teritoriul prețului valurii 1, cu excepția unei formări speciale de pe grafic. Mișcarea pieței rămâne aceeași ca înainte de formarea valurii, indiferent de dimensiunea și perioada de mișcare.

Articole recomandate

Care este suma minimă pentru o depunere?

Care este suma minimă pentru o depunere?

Probleme la depunere/retragere

Probleme la depunere/retragere

Alimentează-ți contul folosind oricare dintre metodele disponibile